Prešerno in kulturno

Rojstni dan Franceta Prešerna bo letos, že štirinajsto leto zapored, odprl vrata številnih kulturnih hramov. Veliko brezplačnih kulturnih prireditev so pripravili tudi v galerijah, muzejih, gledališčih, kinih in drugih kulturnih hramih po Primorskem.

Ta veseli dan kulture prinaša veliko  prireditev tudi na Primorskem. Foto: Maja Pertič Gombač
Ta veseli dan kulture prinaša veliko prireditev tudi na Primorskem. Foto: Maja Pertič Gombač

PRIMORSKA > Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo leta 2000, ob 200. obletnici Prešernovega rojstva. V naslednjih letih se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Letos bo obiskovalcem ponudil več kot 350 brez-plačnih dogodkov v 65 krajih po Sloveniji.

Brezplačne oglede stalnih zbirk in vodstva po razstavah pripravljajo domala v vseh primorskih muzejih in galerijah. Na gradu Kromberk si bo samo še danes mogoče ogledati razstavo Staroverci in staroverstvo - ob 16. uri bosta po njej popeljala avtorica Darja Skrt in lastnik zbirke Pavel Medvešček. V Pomorskem muzeju v Piranu, ki letos obeležuje 60 let delovanja, bodo ob brezplačnih ogledih razstav in stalnih zbirk dopoldan predstavili avdio-vizualne vodnike po muzeju v petih jezikih in video o muzejskih zbirkah.

Zanimiva predstavitev se obeta tudi na sedežu koprske italijanske skupnosti. Tam bodo ob 19. uri spregovorili o slovitem reliefu leva sv. Marka, ki je tristo let krasil pročelje Armerije na osrednjem koprskem trgu, od avstrijske zmage nad Francozi v začetku 19. stoletja pa domuje na Trsatu.

> Ljubitelji filma si lahko zagotovijo brezplačne vstopnice za ogled Inferna, celovečerca Vinka Möderndorferja. Zgodbo o mladi brezposelni delavski družini in njihovem vsakdanjem boju za preživetje bodo v novogoriškem Kulturnem domu predvajali ob 20.15 v Art kinu Odeon pa ob 20.30. V Kosovelovem domu v Sežani so za danes zvečer pripravili projekcijo študentskih (dokumentarnih in igranih) filmov.

Ljubitelji gledališča bodo teater od blizu lahko doživeli danes dopoldne v Gledališču Koper, kjer bodo pripravili vodene oglede gledališča ter predstavili poklice v njem. Slovensko narodno gledališče v Novi Gorici pa bo brezplačno predstavo, nadrealistično komedijo Toma Stopparda Po Magritu v režiji Ajde Valcl ponudilo v soboto zvečer.

Veliko izbire imajo tudi knjižni navdušenci: v tolminski knjižnici bodo ob zaključku akcije Primorci beremo gostili novinarko in pisateljico Vesno Milek, v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini bo že dopoldan gost pisatelj iz Trsta Dušan Jelinčič, v Goriški knjižnici Franceta Bevka pa bodo v družbi z Alešem Bergerjem, dolgoletnim urednikom in prevajalcem. V Idriji bodo spoznavali pisateljski svet Davorina Lenka, čigar roman Telesa v temi je prejel kresnika, pred dnevi pa so ga nagradili še slovenski literarni kritiki. V divaškem Muzeju slovenskih filmskih igralcev bodo Ta veseli dan kulture preživeli ob srečanju z Aleksandrom Peršoljo, ki bo predstavil pesniško zbirko Bilke v krogu, Anatol Štern pa bo nastopil z Desetim bratom, parodijo tržaškega satirika Ivana Roba. MI


Najbolj brano