Prešeren v srcu, ne v rumenem tisku

Med približno štiridesetimi naslovi, ki jih bo letos med bralce poslala založba Miš, je tudi Resnica o Prešernu. Avtor Ivan Sivec je knjigo, opremljeno z ilustracijami Jureta Engelsbergerja ter zajetnim šopom fotografij in arhivskega gradiva, napisal v želji, da bi največji slovenski pesnik med bralce stopil v stvarni luči. Kot pravi, je bilo o Prešernu napisano veliko slabega, veliko “rumenega tiska”, ki ne sodi v pesnikovo podobo. “Je klasik in obenem veliki sodobnik, in kot takega sem ga hotel tudi predstaviti,” je na četrtkovi predstavitvi na sedežu Društva slovenskih pisateljev poudaril Sivec.

 Nove knjige založbe Miš so predstavili (z leve) Ivan Sivec, Meta Osredkar,  Irena Miš Svoljšak in Tina Bilban.   Foto: Maksimiljana Ipavec
Nove knjige založbe Miš so predstavili (z leve) Ivan Sivec, Meta Osredkar, Irena Miš Svoljšak in Tina Bilban.  Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Pisatelja, ki je v zgodovinskih in biografskih romanih pisal o številnih pomembnih dogodkih in osebnostih iz slovenske zgodovine, je Prešeren prevzel že v mladih letih. Kot najstnik je pisal balade in romance po njegovem vzoru, med služenjem vojaškega roka v Srbiji pa je Ivan Sivec celo zložil Sonetni venec z akrostihom V imenu ljubezni. Širša pot do Ribčevega Franceta z Vrbe se mu je odprla med študijem slavistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Več kot štirideset let je vztrajno hodil po njegovih krajih, fotografiral, raziskoval, brskal po številnih virih in doslej o največjem slovenskem pesniku napisal več knjig. Delu za otroke Izgubljeni Prešeren in biografskim romanom Ribčev dohtar in Julija iz Sonetnega venca zdaj dodaja še Resnico o Prešernu.

Pri založbi Miš med novostmi napovedujejo tudi zbirko ugank, ki jih pripravlja Miroslav Košuta. Med deli, ki jih bodo v založbi namenili mladim bralcem, je založnica Irena Miš Svoljšak na predstavitvi omenila prvenec Simona Mlakarja z ilustracijami Izarja LunačkaPeter in čudežni rdeči kos Janez, poučno knjigo Tine Bilban 50 abstraktnih izumov, zbirko otroških pesmi Jureta JakobaSkrivni gozd, pravljice Petra SvetineUho sveta in crossover roman Cvetke Sokolov V napačni zgodbi. Opozorila je še na skrajšano različico romana Frana Saleškega Finžgarja Pod svobodnim soncem, za katero bo poskrbel Igor Saksida. Med prevodnimi deli za mlajše bralce načrtujejo izdajo zbirke pravljic Franza Xaverja von Schönwertha (1810-1886), ki jo bodo krasile podobe Hane Stupica. Kot je pojasnila Irena Miš Svoljšak, je pravljičar ustvarjal v istem obdobju kot brata Grimm, njegove pravljice pa so prvič izšle šele 150 let po njegovi smrti. Za odrasle bralce bodo prevedli delo Henryja Jamesa z delovnim naslovom Kaj je videla Maisie ter poskrbeli za prevod knjige avtorja srbskih korenin A. S. PatrićaČrna skala, belo mesto, ki je bil lani razglašen za najboljši avstralski roman.

Svoje najnovejše delo je Sivec zasnoval kot srečevanje 21 črtic iz Prešernovega življenja in prav toliko njegovih najznamenitejših pesmi. “Ne zavedamo se, da imamo največjega evropskega pesnika. Prešernove pesmi so še vedno aktualne, kar pomeni, da sta v njegovem delu neskončna energija in neskončna moč,” je pojasnil Sivec in dodal, da je želel bralcu približati takšno sliko o Prešernu, kot jo nosi v srcu. Prešeren ga je zanimal predvsem kot pesnik, zato ga je želel predstaviti s pozitivne plati in brez laži, ki so se po njegovem mnenju z leti nabrale o njegovem življenju. Sivec je zanikal, da bi bil Prešeren pijanec, ženskar ali neodgovornež.

Pesnik in akademik Ciril Zlobec je Sivčevi najnovejši knjigi na pot med drugim zapisal: “V tem strastnem sesuvanju vsakršnih avtoritet, velikih in malih, ne le pesniških, smo Slovenci neprekosljivi mojstri.” In dodal, da ima Sivec seveda prav, ko Prešerna tudi v našem času vidi kot sodobnika, ki nas s svojo poezijo ne le plemeniti, temveč tudi vabi k razmisleku o nas samih. “Nasploh gre za zanimivo branje, napisano z ljubeznijo,” svoj zapis končuje Zlobec.

Urednica knjige Tina Bilban, sicer strokovnjakinja za poučno literaturo pri mladih, je prepričana, da knjiga tako z zgodbami kot tudi z ilustracijami Jureta Engelsbergerja velikim in malim bralcem prinaša živo sliko o Prešernu. “Pred njimi se odpira podoba pesnika, kakršno je sestavil človek, ki je Prešerna bral, raziskoval in ga poskušal razumeti kot celoto,” je še dodala.MI


Najbolj brano