Presenetljivo arheološko odkritje v Goriških brdih

“Najdba romanske apside je izredno pomembna, primerljivo bi bilo recimo odkritje rimskega mesta na tem prostoru,” je o pomembnosti najdbe, ki so jo letos poleti odkrili v cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem v Goriških brdih, danes pa predstavili javnosti, dejal arheolog Draško Josipovič.

  V cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem v Goriških brdih so prišli do presenetljivega arheološkega odkritja  Foto: Klavdija Figelj
V cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem v Goriških brdih so prišli do presenetljivega arheološkega odkritja  Foto: Klavdija Figelj

DOLNJE CEROVO > Romansko apsido za zdaj datirajo v 12. stoletje. Poleg ostankov romanske cerkve so odkrili tudi grob oziroma ostanke pokopališča, v ruševini, ki je pokrivala apsido, pa lončenino, delno ohranjene posode, odlomke fresk, srednjeveške novce in kovinske predmete, ki sodijo v čas od 12. do 16. stoletja.

Z deli so začeli, ker se je glavni oltar v poznobaročni cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem že leta nagibal in v zadnjem času je obstajala nevarnost, da se zaradi velikega nagiba oltar tudi poškoduje. Župnijski urad Cerovo je zato novogoriško Območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) zaprosil za izdajo kulturnovarstvenih pogojev za sanacijo glavnega oltarja. Zavod je zaradi predvidenih posegov v tla ob temeljenju oltarja zahteval izvedbo predhodnih arheoloških raziskav, ki pa so odkrile izjemne najdbe. Arheološko raziskavo je izvedlo idrijsko podjetje Avgusta.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano