Prepevajo že deset let

V glavni brkinski vasi, na Pregarju, je pred dnevi zadonela pesem. Svečano in mogočno, kot se za prave Brkince spodobi, jo je iz svojih grl izvabilo 17 mož in fantov, ki jih pesem druži že deset let. Fantje spod Karlovice so pred dnevi praznovali prvo desetletje svojega delovanja.

Fantje spod Karlovice so zapeli tudi ob zvokih dveh frajtonaric.
Fantje spod Karlovice so zapeli tudi ob zvokih dveh frajtonaric. 

PREGARJE > Dva Hujana, Gradiščan, Slivarc, Brezovc, Rodičan in enajst Pregarcev se je pred dnevi ponosno postavilo pred svoje sovaščane v glavni brkinski vasi in počelo to, kar počnejo skupaj že deset let. Deset pevcev je v skupini od samega začetka, drugi so se ji pridružili kasneje.

Od začetka je z njimi tudi njihov pevovodja Aleš Bernetič iz Rodika, sicer pregarski zet, ki je nekaj časa živel na Pregarju, lani pa se je z družino preselil v domači Rodik, od koder zdaj prihaja na Pregarje na vaje. Fantje pravijo, da so se z Alešem ujeli, kot bi bil njihov sovaščan, po številnih nastopih in koncertih pa je Aleš s svojo harmoniko tudi njihov glavni zabavljač.

Čeprav razen dveh ali treh nihče od pevcev prej ni aktivno prepeval v drugih zborih ali skupinah, so se s svojimi glasovi hitro ujeli, pred petimi leti pa jih je pesem ponesla celo na gostovanje v Združene države Amerike in Kanado. Dva tedna so vandrali po Severni Ameriki, prepevali številnim rojakom onkraj velike luže in s seboj prinesli nepozabna doživetja.

Deset let delovanja so proslavili doma. Pred obnovljenim vaškim domom na Pregarju so minuli teden postavili oder in ga kot nekoč obdali z mladimi brezami, v goste pa povabili prve sosede Hrušiške fante, nekoliko oddaljene sosede, pevke s Prema in še bolj oddaljeno Žensko vokalno skupino Vanda Križaj iz Orehka pri Postojni.

Priznana solo pevka Janja Konestabo, sicer po očetu prav tako Pregarka, je v imenu javnega sklada za kulturne dejavnosti fantom razdelila dve bronasti, trinajst srebrnih in dve zlati Gallusovi znački, poslušalcem in gostom pa se je v imenu pevcev zahvalil njihov pevovodja. In kot se za prave Brkince spodobi, svojih gostov in obiskovalcev še dolgo niso pustili domov.

DC


Najbolj brano