Prelet čez zadnjih 50 let

Pet desetletij Tulia Furlaniča, nekdanjega Kameleona, pevca in bobnarja, enega najmarkantnejših interpretov se te dni gosti v središču Kopra. Predsinočnjim so v kavarni Loggia odprli razstavo, jutri bo na Titovem trgu koncert, na katerem bo proslavil 50 let svoje glasbene poti in predstavil novo ploščo največjih uspešnic.

 Tulio Furlanič v kavarni Loggia prestavlja svojo glasbeno pot 
in slikarsko ustvarjanje.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Tulio Furlanič v kavarni Loggia prestavlja svojo glasbeno pot in slikarsko ustvarjanje.  Foto: Maksimiljana Ipavec

KOPER > Tulio Furlanič, ki zna vešče in prepričljivo barvati z glasom, zadnje leto precej slika in riše, na razstavi v kavarni Loggia pa je na ogled postavil še nekaj predmetov, ki so nepogrešljivo povezani z njegovo glasbeno potjo - od prve razbite činele do pisanih kameleonskih srajc.

Na začetku biblijskega stvarjenja je bila luč, ob porajanju Tuliove glasbene zaveze pa sijaj. Sijaj izgubljene ljubavi, ena od štirih pesmi, ki so jih Kameleoni leta 1967 izdali na prvi mali plošči Šampioni Jugoslavije, na jutrišnjem koncertu, kjer se mu bodo kot gostje pridružile Anika Horvat, Štefica Stipančević in Polona Furlan, seveda ne bo manjkala. Prav tako ne Anita, “usodna ženska”, ki ga je pričakala, ko se je v začetku 90. let vrnil iz Nemčije. “Ja, verjetno je res, da je to pesem, ki je bila za mojo glasbeno pot prelomna. Prav po njej me poslušalci najbolj poznajo,” se zasmeji in doda, da so ga leta, ko je v tujini nastopal kot član hotelskega benda, spremljal kabarete, igral za plesne šole, v glasbenem smislu pošteno izbrusila. Prav ti prevoženi glasbeni kilometri so bili izvrsten trening za samostojno glasbeno pot. Na njej je nanizal številne uspešnice, s katerimi se je predstavil na Slovenski popevki, Melodijah morja in sonca, Hit festivalu ... Največ besedil zanje sta spisala Damjana Kenda Hussu in Drago Mislej Mef, v glasbo pa jih je večino oblekel Marino Legović.

Na koncertu Tuliovih 50, na katerem ga bo spremljala zasedba 11 glasbenikov, bo občinstvu ponudil izbor tistih skladb, za katere se mu zdi, da so njegovo glasbeno pot najbolj zaznamovale, sedel pa bo tudi za bobne. MI


Najbolj brano