Prekarci vseh dežel, oglasite se!

Lani je minevalo 15 let od njegove smrti, letos pa 80 od njegovega rojstva, a misli Fulvia Tomizze, pisatelja, ki je tematiziral in se istovetil z mejo, so še kako žive. Na 16. čezmejnih srečanjih Forum Tomizza se bodo jutri v Trstu, v četrtek v Kopru in v petek v Umagu pogovarjali o aktualni temi prekariata, delavcev z začasnimi pogodbami in začasnimi deli ter s stalno negotovostjo in skrbmi, ki jih je veliko prav na področju kulture, izobraževanja in novinarstva. Novost letošnjih srečanj je program Pesnik na cesti.

Milan Rakovac je na včerajšnji predstavitvi uprizoril pokušino 
programa Pesnik na cesti.  Foto: Maja Pertič Gombač
Milan Rakovac je na včerajšnji predstavitvi uprizoril pokušino programa Pesnik na cesti.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > “Navdihuje nas sporočilo njegovega opusa. Njegovi junaki so vedno tisti, ki jih doleti krivica, ki so v družbi morda spregledani. Zato nam je občutljivost do družbenega trenutka toliko pomembna, da se z njim spopademo vsako leto v glavni temi foruma. Poezija, literatura, filozofija se lahko ukvarjajo z mnogimi segmenti življenja. Tisti hip, ko je na Sredozemskem morju umrlo 200 ljudi in to morje plivka tudi do naše obale, ta hip, ko je v Kopru 500 diplomiranih ali doktoriranih mladih, ki nimajo kruha, v takem trenutku se nam zdi morda blasfemično, da bi se ukvarjali z metrom poezije,” je na včerajšnji predstavitvi tokratnega programa dejala Irena Urbič,vodja slovenskega dela srečanj Forum Tomizza.

Ta so na pobudo književnika Milana Rakovca leta 2000 nastala v Umagu in še danes ohranjajo poglavitno vodilo, da “bi ljudje z meje na področju kulture, znanosti in medijev trajno komunicirali, simbolično naslonjeni na ime in delo Fulvia Tomizze, pisatelja in osebnosti, ki je zaradi svoje umetniške in človeške širine enako sprejemljiva za vse etnose severnega Jadrana”.

Prekariat kot plod ekstremnega varčevanja

Koprski del foruma pomembno podpira tudi italijanska skupnost, ki bo že tradicionalno gostila v svojem vrtu koncert cikla Artistra, na katerem bo letos v četrtek zvečer v sozvočju z letošnjo temo s pesmimi upora nastopila skupina Campo krizi. “Živimo težek čas in tema res ni naključna. Prekarnost, ki vse bolj zaznamuje našo družbo in naš čas ekstremne racionalizacije porabe, razkraja blaginjo, socialno varnost, pravico do izobraževanja, zdravja. In nam, kulturnim delavcem, marsikdaj onemogoča izpeljavo zastavljenih projektov,” je pojasnil Mario Steffe, predstavnik koprske italijanske skupnosti. “Ko je družba prisegla, da ne potrebuje javnih stvari, da ne potrebuje razmišljujočih ljudi, jih je na zelo subtilne načine začela izločati," je dodala Irena Urbič in pritrdila, da prekariat vse bolj zaznamuje kulturo, novinarstvo in izobraževanje. “Precariusi so bili v latinčini manj vredni od sužnjev. Bili so dno družbe, skorajda niso bili ljudje,” je pojasnil Milan Rakovac in dodal, da je že po Marxu prekariat “razred v nastajanju”, Guy Standing pa je prekariat redefiniral v “nov, nevaren razred”.

V Trstu bodo jutri ob 15. uri v palači GoGopcevich o Diktaturi prekariata spregovorili Nicolò Giraldi, Peter Verč, Alfredo Luzi, Sabrina Morena, Livio Dorigo, Elio Gurtner, Lina Morselli in Martina Vocci. V Kopru bodo o isti temi v četrtek ob 10.30 na Univerzi na Primorskem razmišljali Katja Perat, Dragan Velikić, Anita Lunić, Boris Postnikov, Enzo Santese, Kenka Lekovich, Marko Tomaš, v petek v Umagu na skupnosti Italijanov pa še Srećko Horvat, Sanja Roić, Diego Zandel, Vladimir Pištalo, Polona Glavan, Rok Zavrtanik, Dragan Markovina in Sandra Bašić Hrvatin.

Pesnik na cesti, naslovnice v galeriji

Vse aktivneje je pri pripravi dogodkov soudeležen tudi Kulturni klub iz Kopra. Ta že vrsto let pripravlja Tomizzeve itinerarije, ki jih vodi Jasna Čebron, avtorica zgibanke Koper v pogledu Fulvia Tomizze: “V veselje nam je, da lahko nadaljujemo to plemenito, bogato in vredno tradicijo, ki prihaja od pisatelja Rakovca in lahko vsako leto pomagamo premišljevati in, mislim, da vsaj malenkost mehčati kakšno ožino in ostrino časa, ki ga živimo.”

Novost letošnjega srečanja je popoldanski program Pesnik na cesti. V četrtek popoldan bodo namreč na za poezijo neobičajnih lokacijah v Kopru svoja dela mimoidočim brali Enzo Santese, Katja Perat, Ahmed Burić, Vanja Pegan in Marko Tomaš.

“Sodobna klepto-plutokracija, ki je povzročila krizo, je zanjo nemudoma našla rešitev - austerity, krčenje, zategovanje pasu. Seveda našega pasu, saj so kultura, zdravstvo, šolstvo, znanost strošek, breme, luksuz. Formula varčevanja naj bi bila moralna, saj je “auster” človek, ki živi strogo, moralno, skromno, in v celici, iz verskih prepričanj. Novi prekariat živi v ogromni celici mestnega trga, knjižnice ali parka. Iz prepričanja, a tudi iz potrebe. Oblast Državljanu krati svobodo in ga spreminja v Podložnika. Prekariat presega ideologijo, saj predstavlja množično stvarnost uničene družbe: potrebuje le še kolektivno ozaveščanje. Potem bo postal “nevaren razred”. Ki si bo zlagoma drznil seči po oblasti.” Milan Rakovac, pisatelj in idejni oče Foruma Tomizza

Letos v okviru Foruma Tomizza praznuje 10. obletnico prvega razpisa mednarodni natečaj Lapis Histriae, kar bodo posebej počastili z razstavo naslovnic za publikacijo lanskih izbranih del na temo Hoja po rampi. Avtorja doslejšnjih naslovnic Maja Briski in Zaneto Paulin sta lani razpisala mednarodni natečaj za naslovnico in izbor prispelih del bodo razstavili v koprski galeriji Radovac. Nagrajenca letošnjega razpisa Lapis Histriae, ki je literate nagovarjal s temo Črno delo, bodo razglasili v petek v Umagu. Neven Ušumović, ki iz umaške knjižnice koordinira razpis, je pojasnil, da so se letos umaški pridružili še tržaška in koprska osrednja knjižnica, tako da so letošnji natečaj razpisale vse tri knjižnice hkrati. Prispelo je 150 kratkih zgodb, ki so po Ušumovićevih besedah zelo kakovostne.

Dogajanje bodo tradicionalno sklenili v soboto v Materadi s komemoracijo na grobu literata, po katerem srečanje nosi ime.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano