Prek mladostnih tegob do sanj

Projektorji 20. Festivala slovenskega filma v portoroškem Avditoriju so zabrneli že včeraj, ko so na platnu zaživela filmska dela osnovnošolcev in dijakov. Drevi ob 19.30 pa bodo jubilejni praznik slovenske kinematografije slovesno odprli s podelitvijo Badjurove nagrade filmskemu producentu Franciju Zajcu in projekcijo novega celovečerca Marka Naberšnika Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.

20. festival slovenskega filma bo slovesno odprl celovečerec Marka Naberšnika Slovenija, 
Avstralija in jutri ves svet.
20. festival slovenskega filma bo slovesno odprl celovečerec Marka Naberšnika Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.  

PORTOROŽ > Posvečanje filmski vzgoji mladih v zadnjih letih se je obrestovalo, je pred dnevi na srečanju z novinarji poudarila direktorica Festivala slovenskega filma Jelka Stergel. In dodala, da je kakovost filmskih del, ki so jih ustvarili mladi filmski zagnanci, takšna, da jih brez zadrege prikažejo na nacionalnem festivalu. Uvrstili so jih v sekcijo Podmladek, na 20. Festivalu slovenskega filma pa so jih prikazali včeraj. Med sedmerico kratkih igranih filmov so kar štirje s podpisom mladih primorskih avtorjev: dijak Gimnazije Koper Jan Krevatin se je predstavil z dvema - Zaradi Eve in Portret izgubljenim, 15-letni Jakob Grižonič je svoj film naslovil IN!?/F-Team, Matej Drobež, ki obiskuje Šolski center Srečka Kosovela v Sežani, pa je posnel Pesem za flašo vina.

Tegobe in radosti odraščanja

Današnji festivalski urnik se začenja s študentskimi filmi, do svečanega odprtja pa bo postregel tudi s številnimi projekcijami filmov v ostalih sekcijah. V preglednem programu bo ob 14. uri na sporedu eksperimentalni film mladega koprskega režiserja in montažerja Črta Brajnika Pisma očetu, med filmi v tekmovalnem programu pa bo prvi na sporedu mladinski Košarkar naj bo.Celovečerec je režiser Boris Petkovič posnel po knjižni uspešnici Primoža Suhadolčana. Film, ki je svetovno premiero doživel na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu, na platna slovenskih kinematografov pa prihaja v četrtek, prinaša zgodbo o nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. Režiser pravi, da mu je Suhodolčanova zgodba ponudila veliko izzivov, obenem pa naložila tudi precej odgovornosti, saj gre za knjigo, ob kateri so odraščale generacije otrok: “Zato smo v celotni filmski ekipi in igralski zasedbi odvrgli predsodke in vstopili v nadrealni svet, v katerem kraljuje otroška domišljija in v katerem naši junaki skozi dogodivščine odkrivajo tegobe in radosti mladih let.”V vlogi Rante nastopa Klemen Kostrevc, ki si izkušnje na košarkarskem parketu nabira v Košarkarskem klubu Ljubljana, sicer pa obiskuje Srednjo medijsko in grafično šolo. Snemanje filma Košarkar naj bo opisuje kot pravo pustolovščino: “Bilo je zabavno, vsak dan na setu je bil nekaj posebnega. To je bila zame prva vloga v filmu, lik glavnega igralca sem odigral tako, da sem ga dejansko živel - Ranta sem pravzaprav jaz.”

Ranto vseskozi spodbuja prijatelj in menedžer Smodlak (igra ga Matija Brodnik, ki se ga spomnimo tudi iz Šterkovega filma Pojdi z mano), Metko, prvo ljubezen mladega košarkarja, pa je upodobila Gaja Filač,dijakinja četrtega letnika Poljanske gimnazije. Mlada igralka, ki se je rodila v Postojni, doslej pa med drugim nastopila v celovečernem filmu Rdeča raketa, s Katarino Čas pa odigrala stalno stransko vlogo v BBC-jevi seriji Love, Lies and Records, pravi, da proces ustvarjanja filma dojema kot veliko knjigo, ki jo skupaj piše vsa ekipa.

Sanje o lepšem jutri

Marko Naberšnik, režiser celovečercev Petelinji zajtrk, Šanghaj in Gozdovi so še vedno zeleni, pa se z najnovejšim filmom vrača v rojstno mesto.Otvoritveni film letošnjega Festivala slovenskega filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet se dogaja v Mariboru, nastajal je približno tri leta, prinaša pa univerzalno zgodbo o hrepenenju po sreči in sanjah o lepši prihodnosti. Glavni junak filma je Boris Jenko (igra ga Jure Ivanušič), ki dela kot vzdrževalec strojev v tovarni in upa, da mu bo prihodnost prinesla nagrado za opravljeno delo in trud. To priložnost mu ponudi podjetje Cosmica, družba, ki se ukvarja z akvizitersko prodajo, s svetovanjem in z naložbami v vrednostne papirje ... Igralska ekipa je “mariborska”, ob Ivanušiču v filmu nastopajo še Minca Lorenci, Milada Kalezić, Bojan Emeršič, Aljoša Trnovšek, Vlado Novak, Tadej Toš, Simon Škrbinek in Mojca Simonič.

Na 20. Festivalu slovenskega filma bodo do sobote prikazali 97 filmov, za vesne pa se jih bo potegovalo 52. Jubilejni praznik slovenskega filma se bo začel z nagovorom častnega pokrovitelja, predsednika vlade, dr. Mira Cerarja, letošnjemu Badjurovemu nagrajencu Franciju Zajcu pa se bodo poklonili z razstavo, dokumentarnim portretom, ki ga je posnel Slavko Hren,in projekcijo filma Barabe.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano