Pred drugo izdajo blejskega filmskega festivala očitki v zakulisju

Na Bledu se danes začenja 2. Bled film festival, med člani ekipe, ki je lani organizirala festival, pa letijo očitki. Bivši direktor festivala Branko Đurić - Đuro organizatorjema festivala Marku Gajiću in Danijelu Utješanoviču med drugim očita, da protipravno uporabljata lastništvo znamke Bled film festival. Organizatorja očitke zavračata.

Bivši direktor festivala Branko Đurić - Đuro organizatorjema 
festivala Marku Gajiću in Danijelu Utješanoviču med drugim 
očita, da protipravno uporabljata lastništvo znamke Bled film 
festival. Foto: Sladžan Bacio
Bivši direktor festivala Branko Đurić - Đuro organizatorjema festivala Marku Gajiću in Danijelu Utješanoviču med drugim očita, da protipravno uporabljata lastništvo znamke Bled film festival. Foto: Sladžan Bacio

BLED > Lani je prireditev Bled film festival organizirala družba Bled film festival, ki je za sabo pustila neplačane račune, že od lani jeseni ima tudi blokiran poslovni račun. Zaradi neplačil sta lanska organizatorja med drugim izgubila lastništvo znamke Bled film festival, ki jo uporabljata protipravno, trdi Tilen Majnardi, ki sicer sodeluje z Đurićem.

Letošnji festival organizirajo v sklopu novega podjetja oziroma Zavoda Bled film festival. Kot trdi Majnardi, ustanovitelja prihodke usmerjata na novo pravno osebo, obveznosti pa puščata na stari firmi.

Ob novi pravni osebi sta poskušala registrirati tudi novo ime festivala, plagiat registrirane znamke Bled film festival, kar je po Majnardijevih besedah razvidno iz evidenc urada za intelektualno lastnino. "Na presenečenje in žalost se mnogim v Sloveniji takšno ravnanje ne zdi sporno, očitno so med njimi tudi lokalne in javne institucije, ki kljub opozorilom zaradi različnih vzgibov sodelujejo v takšnih projektih," je še zapisal Majnardi.

Organizatorja festivala Gajić in Utješanovič sta pojasnila, da je bila družba Bled film festival, ki je še vedno izključno v njunem lastništvu, ustanovljena leta 2013. Đurić je bil k sodelovanju povabljen kot znan filmski obraz šele v letu 2014 oziroma tik pred festivalom. Prevzel je vlogo direktorja festivala.

Đurić je zahteval 50.000 evrov

Za svoje delo je, kot navajata, zahteval plačilo 50.000 evrov, v zameno za to pa naj bi na Bled pripeljal največje filmske zvezde, med njimi Angelino Jolie in Brada Pitta. Majnardi se je ekipi priključil v letu 2013 in zagotavljal, da bo poskrbel dodaten sponzorski denar, a se, kot pravita, od tega ni skoraj nič zgodilo.

Tudi Đuriću očitata, da ni izpolnil obljube, je pa festival uporabil za svojo osebno promocijo, za katero je po njuni oceni porabil približno 25.000 evrov. Zapletlo se je z izplačilom Đuriću. Sama sta predlagala ustrezno znižanje honorarja, kar so sicer načeloma tudi dosegli, a Đurić ni izdal ustrezne podlage za izplačilo, pač pa je unovčil garancijo, in sicer enega od znakov festivala.

Festival je nemogoče zaščititi

Zavračata tudi trditve glede lastništva festivala, saj je, kot zatrjujeta, festival nemogoče zaščititi, saj da gre za generične besede Bled, film in festival. Tako mnenje je zavzelo tudi upravno sodišče. Poleg tega zagotavljata, da je Zavod Bled film festival likviden in sposoben organizacije takega dogodka. Predsednik častnega odbora festivala je Rade Šerbedžija.

Kot je za današnje Delo povedal Gajić, so jim od lani res ostali neplačani računi, a bodo vse poplačali. Do spora z Đurićem je po njegovih besedah prišlo že lani, ko so se odločili, da ga odslovijo, saj ni izpolnil obljub.

Glede logotipa pa je za časnik pojasnil, da spor še ni rešen. Proračun letošnjega festivala je s 320.000 evri nižji od lanskega, ko je presegel pol milijona, je še povedal Gajić.

STA


Najbolj brano