Pred 70 leti je umrl Vasilij Kandinski

Danes mineva 70 let od smrt ruskega umetnika Vasilija Kandinskega (1866-1944). Kandinski velja za pionirja abstraktnega slikarstva. Bil je tudi eden najpomembnejših učiteljev na Visoki šoli za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus in pomemben teoretik.

Improvizacija 27 (1912)
Improvizacija 27 (1912) 

MOSKVA > Vasilij Kandinski je verjel, da abstrakcija omogoča globok in metafizičen izraz in da je posnemanje narave v nasprotju s tem procesom. Iznašel je slikovni jezik, ki je imel zelo malo skupnega z realnostjo, ki pa je odražal umetnikovo notranjo izkušnjo.

Svoj vizualni slovar je razvil skozi tri faze, od zgodnjih platen s simboliko božanskega do poznih geometrijskih in biomorfnih ploskih barvnih površin. Njegovo ustvarjanje je navdihovalo več generacij umetnikov, od njegovih študentov na šoli Bauhaus do predstavnikov abstraktnega ekspresionizma po drugi svetovno vojni.

Študiral pri Antonu Ažbetu

Kandinski se je rodil v Moskvi, kjer je študiral pravo in ekonomijo. Leta 1896 je odšel v Nemčijo, da bi postal slikar. V Münchnu je študiral pri Antonu Ažbetu in na akademiji.

V letih 1906 in 1907 je živel v francoskem mestu Sevres, kjer se je usmeril k ekspresionizmu. Leta 1908 je živel v Murnauu na Bavarskem, kjer je naslikal številne krajine. Bil je soustanovitelj umetniške skupine Phalanx, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico Gabriele Münter.

Leta 1909, ko je bil vodilni umetnik skupine Neuen Künstlervereinigung München (Novo umetniško združenje München), je začel slikati abstraktna dela.

Pred nacisti se je umaknil v Pariz

Prve slike je razstavil s skupino Most (Die Brücke). Po ustanovitvi skupine Modri jezdec je z njo pripravil več razstav, leta 1914 pa se je vrnil v Moskvo. Leta 1918 je postal profesor na akademiji, nato član ljudskega komisariata za vzgojo in izobraževanje.

Leta 1921 je emigriral v Berlin, kjer je poučeval na šoli Bauhaus do leta 1933, ko se je pred nacisti umaknil v Pariz. Leta 1939 je dobil francosko državljanstvo, umrl je v Neuilly-sur-Seine pri Parizu.

STA


Najbolj brano