Pred 127 leti se je rodila Sophie Taeuber-Arp

Na današnji dan leta 1889 se je rodila Sophie Taeuber-Arp, švicarska slikarka, kiparka in plesalka. Je ena najpomembnejših umetnic geometrijske abstrakcije 20. stoletja.

 Sophie Taeuber-Arp je ena najpomembnejših umetnic geometrijske abstrakcije  20. stoletja.
Sophie Taeuber-Arp je ena najpomembnejših umetnic geometrijske abstrakcije 20. stoletja. 

Sophie Taeuber je v Švici študirala umetnost. Leta 1915 je na razstavi srečala dadaističnega umetnika Jeana Arpa, s katerim je pozneje sodelovala pri mnogih projektih. Poročila sta se leta 1922.

Njena grafična in tekstilna dela, ki jih je ustvarila med letoma 1916 in 1920, veljajo za najzgodnejša konstruktivistična dela ob Pietu Mondrianu in Kazimirju Maleviču.

Bila je del dadaističnega gibanja v Zürichu, kjer je v Cabaret Voltaire sodelovala kot plesalka, koreografinja in lutkarica. Ob odprtju galerije Dada leta 1917 je s šamansko masko plesala ob poeziji Huga Balla.

Leta 1926 se je z možem preselila v Strasbourg. Živela sta med Parizom in Strasbourgom. Leta 1940 sta se umaknila pred nacistično okupacijo na jug Francije, kjer sta še z drugimi umetniki ustvarila kolonijo.

Leta 1943, med obiskom Švice, je Sophie Taeuberu umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom iz slabo delujočega kamina.

Spletno uredništvo


Najbolj brano