Pozdravljen, Štanjel. Za vedno.

Razstava Adijo, Dunaj, pozdravljen, Štanjel se ob 150. obletnici rojstva Maksa Fabianija v domače kraje vrača za vedno. A to je le začetek pestrega leta v komenski občini.

Razstava Adijo, Dunaj, pozdravljen, Štanjel pripoveduje o duhu časa, v katerem je živel 
Maks Fabiani. Foto: Petra Mezinec
Razstava Adijo, Dunaj, pozdravljen, Štanjel pripoveduje o duhu časa, v katerem je živel Maks Fabiani. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > “Razstava govori o ljudeh, o razvoju kraja in duhu časa, zato sodi v Štanjel,” je pojasnila Tina Jazbec, ki je pri razstavi Adijo, Dunaj, pozdravljen, Štanjel sodelovala tudi leta 2004, ko je bila razstava prvič postavljena.

Obiskovalci si jo lahko ogledajo v štanjelskem Kvadratnem stolpu in s skupaj z že postavljeno stalno razstavo o Fabianijevem življenju dobijo celostno sliko ne le arhitektovega življenja, temveč tudi obdobja, v katerem je ustvarjal.

Akma znova na knjižnih policah

Nataša Kolenc iz Ustanove Maksa Fabianija je zadovoljna z odzivom na pobudo Fabianijevo leto 2015, ki jo je podala prav po velikemu arhitektu poimenovana ustanova: “Naše osnovno poslanstvo je promocija njegovega dela. Ta projekt je po Sloveniji posvojilo veliko število akterjev. Program se neprestano širi in dopolnjuje.”

S seboj sta prinesli tudi ponatis Fabianijeve Akme. “Pripravljamo tudi prevode v tuje jezike. Akma je eden ključnih tekstov, da si oblikujete svoje mnenje o Fabianiju,” je povedala Kolenčeva.

Ob 150. rojstnem dnevu še vodomet

Včeraj je Štanjelu in Kobdilju potekal pester dan komenske osnovne šole, posvečen velikemu Kraševcu. Učenci so skozi leto v okviru projekta Svet ga pozna, spoznajmo ga tudi mi preučevali Fabianijevo življenje in delo.

Obeleževanje 150. obletnice rojstva se bo nadaljevalo 18. junija, ko bodo v Fabianijevi vili v Kobdilju odkrili arhitektov doprsni kip.

Dnevi evropske dediščine, ki bodo potekali od 30. septembra do 4. oktobra, bodo tokrat posvečeni Fabianijevemu življenju in delu. Retrospektivo razstav projekta Po Fabianijevih poteh, mednarodnega natečaja, ki ga prirejata komenska in dutovska osnovna šola, pa si boste lahko ogledali oktobra.

Poseben dogodek bo na vrsti 9. oktobra, ko bodo slovesno odprli obnovljeni vodovodni sistem v Ferrarijevem vrtu. “Radi bi, da bi spet zaživel sistem, ki ne deluje že 70 let. Trenutno potekajo obnovitvena dela. Prepričani smo, da bodo fontane in vodometi končno delovali,” je povedal župan Občine Komen Marko Bandelli.

Istega dne bodo tudi podelili nagrado Maksa Fabianija za dosežke na področju urbanizma.

Do oktobra se bodo zvrstili trije literarni večeri, in sicer 17. julija na Fabianijevi domačiji v Kobdilju, 11. septembra v Ferrarijevem vrtu in 16. oktobra v Gorjanskem.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano