Povezala jih je dobra glasba

Pihalni orkester Komen je s tremi božičnimi koncerti začel praznovati 20-letnico delovanja, hkrati pa dokazal, da glasbeniki znajo stopiti skupaj, saj je vse tri koncerte - v Bukovici, Komnu in Ljubljani - izpeljal z mešanima pevskima zboroma Cominum in Senožeče.

Pihalni orkester Komen je združil moči z  mešanima zboroma  
Cominum in Senožeče.
Pihalni orkester Komen je združil moči z mešanima zboroma Cominum in Senožeče.  

BUKOVICA, KOMEN, LJUBLJANA > Potem ko je v zelo akustični dvorani Zorana Mušiča v Bukovici odzvenel Miklažev koncert, je orkestrsko-zborovski nastop v šport-no dvorano Osnovne šole Komen privabil več kot 700 ljudi, da je pokala po šivih.

Bogat program v štirinajstih točkah in še dveh v dodatku je Pihalni orkester Komen začel z uvodnima skladbama Alfreda Reeda The Hounds of spring, s katero je poleti blestel na tekmovanju v Bratislavi, in Sparkejevo Hanover Festival. V nadaljevanju je Mešani pevski zbor Cominum pod vodstvom Ingrid Tavčar z Zupanovo Božji nam je rojen sin ter božičnima iz Andaluzije in Ukrajine pričaral pravo božično vzdušje. S solistoma, sopranistko Marjo Filipčič Redžić in tenoristom Rusmirom Redžićem, pa je razpoloženje le še naraščalo ob Con te partirò z nepogrešljivo trobento solista Gregorja Rogelje iz orkestra in ob Amigos para siempre.

Ob pomoči Mešanega pevskega zbora Senožeče, ki se je pod vodstvom zborovodkinje Ade Škamperle pridružil na odru, pa so odlomki iz Verdijevih večnih oper, predvsem Zbor sužnjev iz Nabucca, zazveneli res veličastno.

Vzdušje v dvorani je bilo popolno, da ob močnem aplavzu iz občinstva seveda že tradicionalno ni mogel izostati niti večni Straussov Radetzky marš niti Adamičeva Tratata, zdaj igra naša muzika ...

Kot sta ob zaključku koncerta povedala predsednica Cominuma Rosana Švara in predsednik Pihalnega orkestra Komen Evgen Kavčič, pišeta v Komnu lepo kulturno zgodbo neslutenih razsežnosti mlada, talentirana in trmasta Kraševca: zborovodkinja Ingrid Tavčar in vodja orkestra Matija Tavčar. To ima za ta del Krasa, tudi zaradi skupno skoraj že stočlanskega sestava in močne podpore občanov, velik pomen. In če komenski župan Marko Bandelli ob tem obljublja primerno dvorano za tovrstne prireditve, je obljuba že kar zaveza.

Zadnjo nedeljo v tem letu so vsi trije sestavi koncertirali še v Antonovem domu župnijske cerkve sv. Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani. Lepo in akustično dvorano, ki takšne množice nastopajočih še ni gostila, so povsem napolnili navdušeni prijatelji orkestra in zborov ter Ljubljančani. Glasbeniki so jih povezali v skupno doživljanje lepega.

UI


Najbolj brano