Postpunkovski naboj ne pojenja

Pred dvema dnevoma je luč sveta ugledal tretji album beograjskega eksplozivnega post punk tria Repetitor pod okriljem slovenske založbe Moonlee Records, ki ima sicer zelo izostreno uho za najbolj vznemirljive glasbene skupine z območja nekdanje Jugoslavije.

Repetitorji imajo zelo močno bazo oboževalcev tudi na Primorskem, kjer so že velikokrat 
nastopali, od Kopra, Ankarana, Izole pa vse do Nove Gorice. Prav v Novi Gorici  se bodo 
Repetitorji oglasili 16. decembra na Mostovni. Foto: Srdjan Veljović
Repetitorji imajo zelo močno bazo oboževalcev tudi na Primorskem, kjer so že velikokrat nastopali, od Kopra, Ankarana, Izole pa vse do Nove Gorice. Prav v Novi Gorici se bodo Repetitorji oglasili 16. decembra na Mostovni. Foto: Srdjan Veljović

LJUBLJANA > Med njenimi varovanci so, denimo, makedonski Bernays propaganda, hrvaška Analena in tudi Damir Avdić, a zasedba Repetitor je zadetek v polno, saj velja za eno največjih odkritij balkanskega glasbenega podzemlja. Še posebej slovi po svojih nastopih v živo. Odlična priložnost je danes v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer bodo predstavili sveži album Gde ćeš.

Zasedba Repetitor, ki jo sestavljajo Milena Milutinović (bobni), Boris Vlastelica (vokal, kitara) in Ana Marija Cupin (vokal, bas), svojo zgodbo začne pisati leta 2005. Njen preboj pa se zgodi leta 2007, ko na puljskem Art & Music festivalu navduši tako žirijo kot poslušalstvo in osvoji prvo mesto med najbolj obetavnimi zasedbami nekdanje Jugoslavije. Njihova glasbena pot se od tedaj prične strmo vzpenjati navzgor, koncertirajo tako na velikih odrih, kot je novosadski Exit, kot v majhnih klubskih prizoriščih, kjer se še danes najbolje izživijo. Z njihovim legendarnim nastopom leta 2008 na ljubljanski Metelkovi se je tudi v Sloveniji hitro razširila “slava” o udrihaškem in surovem rock 'n' roll bendu, ki ljubitelje minimalističnih, a prodornih postpunk rifov, nikakor ne bo pustil hladne.

Leta 2008 izide prvi album pri beograjski založbi Odličan hrčak Sve što vidim je prvi put, leta 2012 pa jih vzame v svoje roke založba Moonlee Records, ki izda album z naslovom Dobrodošli na okean, s katerim so Repetitorji upravičili visoka kritiška pričakovanja po zelo opevanem prvem albumu. Pred dvema dnevoma pa je izšel najnovejši album Gde ćeš, v katerem Repetitorji ne popuščajo niti za ped in ohranjajo svoj surov postpunkovski naboj, ki je zaslužen tudi za način snemanja. Vse skladbe so namreč posnete v “enem šusu”, brez nasnemavanj in drugih postprodukcijskih šmink. Med naborom osmih skladb zelo izstopa uvodna Suženi snovi, v kateri čudovito sobivajo čisti rock 'n' roll, umazani garažni zvok in sonične kitare.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano