Postojna v živi ulici

Postojna v živi ulici je slogan letošnjega, že 19. postojnskega festivala Zmaj 'ma mlade. Novost je namreč, da bodo zadnje dni zaradi festivalskega dogajanja za promet zaprli Tržaško cesto.

Glasbena skupina The Stroj bo nocoj ob 20.30 na Titovem 
trgu v Postojni naznanila začetek znamenitega dvotedenskega  festivala Zmaj
Glasbena skupina The Stroj bo nocoj ob 20.30 na Titovem trgu v Postojni naznanila začetek znamenitega dvotedenskega festivala Zmaj 'ma mlade.  Foto: Jan Prpič

POSTOJNA > “Festival bo nocoj ob 20.30 s koncertom na Titovem trgu odprla glasbena zasedba The Stroj. Zaradi česar smo še posebej veseli, saj jih že dolgo ni bilo v naših krajih, so pa odlična, inovativna zasedba, vredna pozornosti,” pojasnjuje Samo Vesel, programski vodja festivala Zmaj 'ma mlade in dodaja, da bo koncert v vsakem vremenu - če bo deževalo namesto na Titovem trgu pod streho Kulturnega doma. Tokrat sicer na festivalu prvič ne bo stalnih gostov - pivške zasedbe Ana Pupedan -, po Veselovih besedah pa se letos organizatorji upravičeno lahko pohvalijo z izborom etno glasbenega programa. V Postojno so namreč med drugimi povabili tudi makedonsko zasedbo Foltin, glasbenike, ki jih ocenjujejo za kakovostne, saj “znajo usklajeno igrati različne glasbene zvrsti.”

Raznolika muzika

Vesel še poudarja, da bo to soboto zanimivo še prisluhniti glasbeni skupini Veja iz Pazina, ki so znani po tem, da na poseben način preigravajo istrsko ljudsko glasbo. Med glasbenimi sopotniki letošnjega Zmaja so še vedno ostri in provokativni Let 3, prodorni portoroški bend Eskobars, pa Orleki, Vasko Atanasovski s svojim triom, ajdovski raper Smaal Tokk, rockerski utrip bo dvigoval Hamo s Tribute 2 Love, ska in swing bodo v mesto prinesli Red Five Point Star.

Ulično gledališče in druge novosti

Sicer so, tako še navaja programski vodja, letos uvedli še nekaj novosti, od tržnice nevladnih organizacij primorsko-notranjske regije, kulinaričnih dejavnosti do uličnega igrišča in še kaj. “Dogajalni prostor festivala je enak kot prejšnja leta, torej Titov trg, Plesno-kulturni center Urška, atrij Sazuja, Mladisnki center, Prešernova ulica, Notranjski muzej, mestni park in drugod, vstopnin ni, gledališki program je komedijsko oziroma bolj šaljivo obarvan in še zmeraj organizatorji vztrajamo pri takih zasnovi festivala, da bo zadovoljil kulturne potrebe vseh ljudi,” pravi Vesel. Poleg glasbe bo na festivalu še obilo drugega dogajanja: razstave, projekcije filmov, delavnice za odrasle in otroke, športni dogodki, plesne predstave, pohod, tek, kulinarično dogajanje. Zadnje dni bo za namen festivala zaprta Tržaška cesta. Program festivala, ki ga bo prihodnjo nedeljo sklenil koncert Ženskega pevskega zbora Kombinat, je na spletni strani www.zmaj-ma-mlade.com.

LKF


Najbolj brano