Poslovila se je “gospa s polenom”

V starosti 71 let se je poslovila Catherine Coulson, kultna “gospa s polenom” iz še bolj kultne televizijske nadaljevanke Twin Peaks Davida Lyncha.

V starosti 71 let se je poslovila Catherine Coulson, kultna 
“gospa s polenom”.
V starosti 71 let se je poslovila Catherine Coulson, kultna “gospa s polenom”. 

LOS ANGELES > “Danes sem izgubil eno svojih najbližjih prijateljic,” je povedal David Lynch za BBC. Ta je sicer s Coulsonovo vred skupaj zbobnal celotno izvirno zasedbo serije za težko pričakovano novo sezono, ki je napovedana za začetek prihodnjega leta.

S Coulsonovo sta začela sodelovati že v 70. letih, najprej v kratkem filmu The Amputee, nato pa je bila asistentka režije pri prvem Lynchevem celovečercu Eraserhead. Že tedaj naj bi se jima v glavah začela motati ideja o liku “gospe s polenom.”

Davidu Lynchu in soavtorju serije Marku Frostu je v Twin Peaksu uspelo združiti kopico na prvi pogled nezdružljivih žanrov: detektivka, srhljivka, komedija, žajfnica ... Preboj pa jima je uspel predvsem z drznim kršenjem utečenih televizijskih kodov in vpeljavo nadrealističnih filmskih elementov v formo televizijske nadaljevanke ter še posebej z odlaganjem odgovora na večno vprašanje, kdo je ubil Lauro Palmer, s katerim sta posledično sprožila še pravo “živčno vojno” med gledalci, ki ji še danes ni para.

Coulsonova je v Twin Peaksu upodobila žensko, ki s seboj stalno prenaša poleno, s katerim je bila v mistični povezavi in za katerega je verjela, da ji odkriva vse skrivnosti, vključno s skrivnostjo, vezano na umor Laure Palmer, ki je v ospredju zgodbe.

Svoj lik v Twin Peaksu je Coulsonova v lanskem intervjuju za Wall Street Journal opisala kot “edino normalno osebo” v seriji.

Spletno uredništvo


Najbolj brano