Poslovil se je velikan ameriške komedije

Novica o smrti hollywoodske legende Gena Wilderja je v ponedeljek dodobra pretresla tako njegove oboževalce kot kolege. Slednji so se mu poklonili s številnimi izjavami na družbenih omrežjih. Režiser Mel Brooks, s katerim je posnel več komedij, ga je označil kot "enega resnično velikih talentov našega časa".

Gene Wilder se je od velikih platen poslovil v začetku 
devetdesetih let, občasno je sicer še nastopil na televiziji.  Foto: Wikipedia
Gene Wilder se je od velikih platen poslovil v začetku devetdesetih let, občasno je sicer še nastopil na televiziji.  Foto: Wikipedia

LOS ANGELES > Brooks, s katerim je posnel uspešnice Producenta (1967), Vroča sedla (1974) in Mladi Frankenstein (1974), je na twitterju zapisal: "Gene Wilder - eden resnično velikih talentov našega časa. Vsak film, ki sva ga posnela skupaj, je oplemenitil s svojo magijo, moje življenje pa je oplemenitil s prijateljstvom."

Wilder je bil tudi dober prijatelj s stand up komikom in igralcem Richardom Pryorjem. Skupaj sta nastopila v komedijah Stir Crazy, See No Evil, Hear No Evil in Another You. Rain Pryor, hčerka leta 2005 preminulega Richarda Pryorja, je tvitnila: "Večno velik duo filmskih komedij." Na facebooku je pojasnila, da si, čeprav sta eden drugemu priznavala genialnost in snemala uspešnice, zasebno nista bila nikoli posebno blizu. "Sprejemala sta eden drugega. Nič ni moglo in tudi ne bo moglo prekositi njune magije na velikem platnu," je zapisala.

Igralec Eric McCormac pa je na twitterju zapisal, da je bil Wilder "genij, od katerega si je nenehno sposojal" in da je bil počaščen, da je lahko sodeloval z njim. McCormac je v humoristični nanizanki Will in Grace nastopal v vlogi Willa. Wilder, ki se je leta 1991 sicer od velikih platen poslovil, je kot gost nastopil v nanizanki. Leta 2003 je za gostujočo vlogo vzkipljivega šefa v omenjeni nanizanki dobil emmyja.

Leta 1933 v ZDA rojeni Jerome Silberman, ki je profesionalno nastopal pod imenom Gene Wilder, je ljubezen do igre odkril, ko je kot otrok skušal zabavati svojo invalidno mamo. Prvi igralski tečaj je obiskal pri 12 letih. Že leta 1961 se je prebil v ugledni Actor's Studio, delavnico Leeja Strassberga, ključna priložnost pa se mu je ponudila dve leti pozneje, ko je z Anne Bancroft nastopil v Materi korajžiBertolda Brechta. Prek nje je spoznal tudi njenega bodočega moža, Brooksa.

Vrhunec kariere je doživel v 70. letih minulega stoletja z uspešnicama Vroča sedla in Mladi Frankenstein. Mnogim pa se je v spomin zapisal kot ekscentrični Willy Wonka v adaptaciji Čarlija in tovarne čokoladeRoalda Dahla (1971).

Wilder se je večkrat preizkusil kot scenarist, pa tudi kot režiser - režiral je pet celovečercev, med njimi The Woman in Red ter Haunted Honeymoon, v katerem je nastopil ob svoji tretji ženi, Gildi Radner.

Umrl je za posledicami Alzheimerjeve bolezni. Diagnozo te bolezni so mu postavili že pred tremi leti, je za medije potrdil igralčev nečak, a je ni hotel javno razkriti, češ da "ni hotel razočarati svojih oboževalcev".

STA


Najbolj brano