Poslovil se je Milan Ljubić

Po hudi bolezni je minuli četrtek umrl slovenski filmski režiser in producent Milan Ljubić, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. Njegov filmski opus šteje več deset filmov pretežno dokumentarnega in televizijskega značaja, poseben del njegovega opusa pa tvorijo portreti uglednih slovenskih ustvarjalcev.

Po hudi bolezni je minuli četrtek umrl slovenski filmski režiser in producent Milan Ljubić Foto: Andraž Gombač
Po hudi bolezni je minuli četrtek umrl slovenski filmski režiser in producent Milan Ljubić Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Milan Ljubić, rojen leta 1938 v Tuzli, je študiral režijo na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. V letih 1966-1967 se je izpopolnjeval na Poljskem ter med letoma 1968 in 1978 sodeloval s poljskimi kolegi pri realizaciji skupnih projektov tako na Poljskem kot v Jugoslaviji. Za sodelovanje na kulturnem področju je bil odlikovan z ordenom zaslug za Poljsko.

Med letoma 1974 in 1978 je bil direktor in umetniški vodja Viba filma, ki ga je ponovno vodil med letoma 1986 in 1989 kot v.d. direktorja in umetniški vodja. Sodeloval je z Evropskim filmskim distribucijskim uradom (EFDO), ki je nastal v okviru prvega programa MEDIA in bil član Mednarodnega sveta za izobraževalne medije (ICEM).

Njegov filmski opus šteje več deset filmov pretežno dokumentarnega in televizijskega značaja, med njimi animirana filma Brodolomci (1968) in Orden (1969) ter dokumentarce Portret meniha (1970), Veseli veter (1972), Pomlad ob žici (1971) in V objemu podzemlja (1971).

Režiral je tudi celovečerec Čudoviti prah (1974-1975), poseben del njegovega opusa pa tvorijo portreti uglednih slovenskih ustvarjalcev, med njimi Lojzeta Lebiča, Staneta Kregarja, Slavka Tihca, Mileta Klopčiča, Mire Mihelič, Franceta Štiglica, Sama Hubada in drugih.

Več Ljubićevih filmov je bilo prikazanih na mednarodnih filmskih festivalih v Krakowu, Benetkah in Zagrebu ter na jugoslovanskih festivalih v Puli, Beogradu in Celju. Prejel je več nagrad in priznanj - srebrno medaljo Beograd za film Portret meniha, priznanje Metod Badjura za film Čudoviti prah, nagrado CIDALC - mednarodno priznanje za širjenje umetnosti in kulture potom filma za animirani film Orden. Leta 2008 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju kinematografije.

Napisal je več strokovnih knjig s filmskega področja in prevedel več gledaliških del in scenarijev, uprizorjenih v Lutkovnem gledališču, na TV Slovenija, v Cankarjevem domu in drugod.

STA


Najbolj brano