Poslovil se je Joe Cocker

Britanski pevec in glasbenik Joe Cocker je umrl, poroča danes britanski BBC. Star je bil 70 let.

Joe Cocker v Ljubljani leta 2005 Foto: Maja Pertič Gombač
Joe Cocker v Ljubljani leta 2005 Foto: Maja Pertič Gombač

LONDON > Smrt glasbene legende, ki je bil aktiven več kot 50 let, je potrdil tudi njegov agent Barrie Marshall. Umrl je za posledicami bolezni, ni pa povedal katere, poroča britanski BBC.

Prehodil je tipično pot rockovske zvezde, od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let prek težav z alkoholom v 70. do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti, vse do danes.

Joe Cocker je v svoji zavidanja dolgi karieri nekajkrat nastopil tudi v Sloveniji. Pogosto je koncentriral v ljubljanski hali Tivoli, ljubitelji njegovega prepoznavnega raskavega glasu pa so na svoj račun prišli tudi pred leti v Kopru, ko je imel koncert v sklopu tradicionalnega glasbenega festivala Folkest, ki deluje pod okriljem koprske samoupravne italijanske skupnosti. Svoj zadnji koncert v Ljubljani pa je imel pred štirimi leti v ljubljanskih Stožicah.

Grammyjevec, poznan po uspešnicah, kot so Unchain My Heart, You Are So Beautiful in You Can Leave Your Hat On, je uvrščen med 100 največjih glasbenikov revije Rolling Stone. V karieri je izdal 23 studijskih albumov. Znan je bil predvsem po svojem raskavem glasu, pa tudi "specifičnih" gibih med petjem, ter priredbah popularnih pesmi, še posebej od Beatlesov.

Taka je bila tudi priredba With a Little Help from My Friends, s katero se je leta 1968 povzpel na vrh britanske lestvice. Leta 1969 jo je v živo izvajal tudi na legendarnem glasbenem festivalu Woodstock. Leta 1975 se je s singlom You Are So Beautiful uvrstil tudi med prvih pet uspešnic v ZDA.

Za svoje delo je prejel več nagrad, kraljica Elizabeta II. pa ga je je odlikovala z redom Britanskega imperija za doprinos h glasbi.

NR


Najbolj brano