Poslovil se je Franek Trefalt

V 84. letu je umrl nekdanji dramski in filmski igralec ter pozneje radijski športni novinar in urednik Franek Trefalt, so sporočili iz Radia Slovenija. Trefalt se je z Metko Gabrijelčič izstrelil med zvezde z nepozabno vlogo študenta Sama v filmu Vesna, ki se ga spominjajo številne generacije Slovencev.

Franek Trefalt se je z Metko Gabrijelčič izstrelil med zvezde z nepozabno vlogo študenta Sama v filmu Vesna
Franek Trefalt se je z Metko Gabrijelčič izstrelil med zvezde z nepozabno vlogo študenta Sama v filmu Vesna 

LJUBLJANA > Pozneje je posnel še nadaljevanje tega filma Ne čakaj na maj, legendarno mesto v slovenskem filmu pa mu je prinesel tudi film Trenutki odločitve.

Trefalt se je rodil leta 1931 v Kranju v družini, ki je znana po svoji igralski žilici. Bil je član Prešernovega gledališča Kranj in pozneje Mestnega gledališča ljubljanskega.

Leta 1968 je prišel na tedanji Radio Ljubljana in postal športni reporter. Med letoma 1984 in 1990 je bil urednik športnega uredništva, v tem času je uredništvo dobilo Bloudkovo nagrado za ustvarjalen prispevek k razvoju športa v Sloveniji, predvsem za vlogo na področju ozaveščanja ljudi o pomenu rekreacije.

Leta 1993 je prejel tudi Bloudkovo plaketo za prispevek k razvoju radijskega športnega novinarstva. Poslušalcem se je vtisnil v spomin s številnimi oglašanji s tekem v smučarskih skokih, nepozabni pa so tudi njegovi prenosi plavalnih uspehov bratov Petrič.

Kot so v spomin na dolgoletnega sodelavca zapisali na radiu, se je poslovil mož, ki je soustvarjal zlata leta slovenskega filma in radijskega poročanja.

STA


Najbolj brano