Poslastica za ljubitelje harmonik

Portorož bo od petka do nedelje svojevrstna svetovna prestolnica frajtonarce. V hotelu Slovenija bodo namreč gostili svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. 9. Harmonika WM svoj domicil vsaj za eno sezono iz Avstrije in Nemčije prvič seli ob morje, kjer se bo v organizaciji harmonikarja Denisa Novata iz Doline pri Trstu pomerilo 40 glasbenikov iz petih držav.

Denis Novato bo tokrat v v vlogi žiranta Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Denis Novato bo tokrat v v vlogi žiranta Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Denis Novato, priznani harmonikar in skladatelj, ki si je s svojim inštrumentom priigral status enega najboljših na svetu, je že vrsto let član avstrijske harmonikarske zveze Harmonikaverband Österreichs. Na svetovnih tekmovanjih, ki jih zveza prireja kot lastnica licence, je sodeloval kot žirant, letos pa se je odločil festival pripeljati v Portorož. Novato, ki je pri avstrijski zvezi predstavnik za Slovenijo in Italijo, je prevzel vlogo prireditelja in se povezal povezal s hoteli Lifeclass. Tam so prepoznali turistični potencial tovrstne prireditve in se po Novatovih besedah niso ušteli, saj že potrjen prihod šestih avtobusov poslušalcev z Bavarske in Avstrije. “To je bil izziv. Tekmovanje sem želel vsaj enkrat pripeljati s hribov k morju, saj se tovrstne prireditve dogajajo večinoma v alpskih pokrajinah. Gotovo bi bilo primerno tekmovanje prirediti na Bledu, a harmonika ima svojo zgodovino tudi na obali in ker sem tu doma, sem si želel tekmovanje pripeljati k nam,” poudarja glasbenik.

Prireditelji med prijavljenimi tekmovalci ne delajo posebne selekcije, a Novato zatrjuje, da se prijavljajo zgolj glasbeniki z bogatimi izkušnjami, zato je raven tekmovanja zelo visoka. “S tem dogodkom sem želel tudi dokazati, da diatonična harmonika ni zgolj inštrument veselic, temveč da glasbeniki z njo izvajajo tudi zahtevne skladbe, ki sodijo v jazz, klasiko ... Tokrat se bo diatonična harmonika predstavila v drugačni luči,” pravi Novato. Tekmovalci iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije in Hrvaške bodo po njegovih besedah skušali prepričati mednarodno žirijo s tehniko, občutkom in izborom skladb. Tako se bodo v petek in soboto tekmovalci s po 20 minutnimi nastopi predstavljali od 14. do 18. ure, tekmovalnima deloma pa bosta zvečer sledila koncerta, na katerih pričakujejo največ občinstva. Na prizorišču bo tudi razstava proizvajalcev diatoničnih harmonik. “V Portorožu med gosti pričakujemo tudi več domačih harmonikarskih legend, tako da bo prireditev za ljubitelje diatonične harmonike tudi izjemna priložnost tako za poslušanje vrhunskih izvedb kakor za srečanje z izvrstnimi glasbeniki,” je prepričan Denis Novato.

Nastop najboljših in podelitev nagrad bo v nedeljo ob 12. uri. Cena vstopnic, ki omogočajo obisk vseh dogodkov tridnevnega tekmovanja, je 15 evrov.

MPG


Najbolj brano