Popotnik, ki nikoli ne pozabi skicirke

V idrijski grajski galeriji Nikolaj Pirnat so predsinočnjim za pet tednov postavili na ogled obsežen, 40-letni ustvarjalni opus arhitekturnih skic in pastelov Jerneja Kraigherja, arhitekta in urbanista iz Nove Gorice. Medtem ko prve skice sodijo v čas študijskih let, se je Kraigher Idriji poklonil z najnovejšim pogledom na grad z Mestnega trga.



Novejša skica središča Idrije; pogled iz 
Mestnega trga proti gradu Foto: Saša Dragoš
Novejša skica središča Idrije; pogled iz Mestnega trga proti gradu Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Arhitekt, urbanist, grafični oblikovalec in še marsikaj Jernej Kraigher, ki zadnjih 28 let živi in ustvarja v Novi Gorici, je s svojim delom dodobra zaznamoval različne plati in področja svoje stroke. Njegova stalnica pa so arhitekturne skice, ki se jim je zapisal že med študijem. Po Ajdovščini in Ljubljani se tokrat v Idriji četrtič samostojno predstavlja z obsežnim opusom 40-letne zvestobe analitičnemu pogledu na zanimive vedute v vseh okoljih, ki jih obiskuje.

Da je popotnik, ki nikoli ne pozabi vzeti s seboj skicirke in svinčnika ali peresa, razkriva širok nabor vedut iz krajev doma, po Evropi in tja do Afrike, ki jih je na svojstveno subtilen način za vedno ohranil spominu. Ne skriva, da so mu posebno ljubi Istra in Dalmacija z otoki, saj jih riše zelo pogosto. Pogosto upodablja z razpoloženjsko in krajinsko nežno obarvanimi pasteli.

Vendarle na razstavi prevladujejo skice. Tiste, ki so bile nujen študijski uvod v arhitekturne projekte, večkrat pa one, ki so na zanimivih krajih pritegnile njegovo pozornost in prerasle v svojske umetnine. Zanimajo ga posamezne, največkrat zgodovinske stavbe, njihova notranjost, trgi, a tudi širši panoramski pogledi in razmerja grajenih stavb z vsemi podrobnostmi v njihovem naravnem okolju.

“Skupni imenovalec risb in študijskih skic je hitra, spontana, ekspresivna, a izjemno natančna risarska poteza. V skicirko beleži le bistvene poteze, a njegov namen ni le dokumentiranje videnega, ampak analitično beleženje spoznanj o strukturi in obliki prostora, “ je razstavo uvedla likovna kritičarka Nataša Kovšca.

“V Idriji so ustvarjali veliki slikarji - Janez Pirnat, Lojze Šubic, Rudi Skočir ... Razstavljati v takem kraju je velika čast. Ne morem se meriti s temi velikimi imeni. Moje skice, mnoge še iz študijskih let, so pogled na to, kako arhitekt razume likovnost,” se je avtor za postavitev razstave zahvalil Idriji.

Pravzaprav je to s skiciranim pogledom z Mestnega trga Borisa Podrecce proti gradu, v katerem je razstavišče, storil že prej. Ni presenetilo, da se je na razstavi zbralo veliko ljudi in obilo stanovskih kolegov med njimi.

Domači arhitekt Cveto Koder in Mestni muzej bosta razstavo (na ogled bo do 24. maja) pospremila z več delavnicami arhitekturnega skiciranja za učence osnovnih in srednjih šol. Kraigher jim je zaželel uspešno delo rekoč, da se skiciranja lahko loti vsakdo: “Samo v knjigarno pojdite, kupite skicirko in dober svinčnik in se z njima odpravite na pot.” SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano