Ponovno sem sam

Nacionalna televizija bo večer pred državnim praznikom na svojem prvem programu znova predvajala dokumentarec o Francetu Bučarju. Ob 20.05. Sledil bo prenos proslave.

France Bučar   na seji ustanovnega zbora skupščine  po 
prvih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.

 Foto: Srdjan Zivulovic
France Bučar na seji ustanovnega zbora skupščine po prvih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.  Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA > Dokumentarni film Ponovno sem sam pripoveduje zgodbo enega najvidnejših slovenskih politikov in intelektualcev, partizana, pravnika in disidenta - Franceta Bučarja (1923-2015). Kot pisec je sodeloval v znameniti 57. številki Nove revije, kasneje pa si je zaradi protijugoslovanskega nastopa v evropskem parlamentu v Strasbourgu prislužil naziv narodni izdajalec. Bil je prvi med 240 demokratično izvoljenimi delegati republiške skupščine, ki je ustvarila samostojno Slovenijo. Utrl je pot novi ustavi Republike Slovenije, zato velja za njenega očeta. Do svojega končnega slovesa je živo in prizadeto spremljal življenje slovenske demokracije, pisal knjige, nastopal v javnosti in bil kritičen do družbenih sprememb. Scenarij za portret je napisala Rosvita Pesek, režiral ga je Miran Zupanič.

Ob 21.10 pa si bodo televizijski gledalci lahko ogledali še neposredni prenos osrednje proslave ob dnevu državnosti z ljubljanskega Kongresnega trga. ZK


Najbolj brano