Poklon Elzi

S koncertom Poletna noč, ki ga RTV Slovenija pripravlja v okviru 63. Festivala Ljubljana, se bodo letos poklonili izjemni Elzi Budau. Koncert bo v Plečnikovih Križankah 29. junija pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Saša Tabaković in Elza Budau Foto: Žiga Culiberg
Saša Tabaković in Elza Budau Foto: Žiga Culiberg

LJUBLJANA > V poletnem večeru bodo obiskovalci lahko prisluhnili največjim uspešnicam Slovenske popevke izpod peresa Elze Budau, ki je sodelovala tudi pri izboru letošnjih popevk in izvajalcev. “Izmed več kot tisoč besedil jih izbrati samo dvajset, vsekakor ni bilo lahko. Po premisleku sem se odločila, da bo letošnji gala koncert posvečen poletni noči. Najprej sem izbrala pesmi na to temo, šele potem izvajalce in spletla zgodbo. Hkrati bo to poklon komponistom, s katerimi sem največ sodelovala,” pojasnjuje Elza Budau.

Na koncertu bo moč slišati zimzelene melodije, kot so Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Zelena leta, Šepet poletnih trav, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak, in še nekatere druge.

Elza Budau, pesnica, pisateljica in dolgoletna novinarka v uredništvu dokumentarnih oddaj na Radiu Slovenija, je avtorica besedil vseh letošnjih dvajsetih skladb, ki jih bodo pevci zapeli na letošnjem koncertu, tudi zadnje z naslovom Poletna noč, po kateri je tradicionalni gala dogodek tudi dobil ime. “Vse moje pesmi so mi ljube, vsaka na svoj način, a Poletna noč zavzema posebno mesto, pa ne le zato, ker je prvorojenka. Morda je čarobni ključ, ki odpira vrata srca. Vesela sem, da je skoraj že ponarodela. Ni poletne noči brez Poletne noči,” je prepričana Elza Budau.

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih so jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Juretu Robežniku in 50-letnici Slovenske popevke, lani pa mestu Ljubljani.

Na odru Križank bodo priljubljene slovenske uspešnice prepevali Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Draščak, Nina Strnad, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič. Kot posebna gosta bosta nastopila Elda Viler in Oto Pestner. Večer odlične glasbe bo povezoval Saša Tabaković, ki pa bo tokrat tudi zapel.

Kateri izziv bo zanj večji, voditeljski ali pevski? “Imam tako pevske kot tudi voditeljske izkušnje. Kot igralec sem vajen odra, tako da bi težko določil, kje se skriva resničen izziv. Tokratna Poletna noč bo v duhu praznovanja, nostalgije, romantike. Naj bo primeren poklon takšni osebnosti, kot je gospa Elza Budau, tokrat največji izziv,” pravi Saša Tabaković in dodaja: “Elza Budau je pogumna dama, ki je svoje intimne doživljaje pretvorila v najlepša besedila iz zakladnice Slovenske popevke. Je institucija na področju pisanja besedil zabavne glasbe, zaokrožena v podobi šarmantne gospe s stilom. Samo radosti me lahko, da se bom tudi sam lahko poklonil njenemu delu.”


Najbolj brano