Pogumni Nube tudi na platnu

V soboto je slikar Marko Krvina na svoji domačiji v Kosoveljah predstavil zbirko slik Nube - čisti ljudje - Oči in ušesa boga ll. Na pobudo Toma Križnarja se je sicer krajinski slikar pokazal tudi kot slikar ljudi in portretov afriškega ljudstva. Gre za svetovno razstavo, ki potuje naprej, v evropske in svetovne prestolnice.

Slikar Marko Krvina je o slikah Nub spregovoril v družbi  Toma 
Križnarja in njegove  žene Bojane. Foto: Anja Brus
Slikar Marko Krvina je o slikah Nub spregovoril v družbi Toma Križnarja in njegove žene Bojane. Foto: Anja Brus

KOSOVELJE > Razstavo sestavlja 28 slik nubijskega ljudstva, naslikanih v tehniki olja na platnu. Marko Krvina sicer ni nikoli obiskal Afrike, je s pomočjo knjig, slik, opisov in posnetkov, ki mu jih je predstavil prijatelj Tomo Križnar, uvidel ljudi. Zgodba se je tako začela že leta 2012, ko je razstavil prvi ciklus slik v Galeriji ACH, kjer je požel velik uspeh. “Že pred leti sva s Križnarjem govorila, in je rekel, da je Nube težko narisati. Mi je pa dal gradivo, ki sem ga pregledal,” je povedal slikar. Od takrat pa do sedaj se je zbirka že spremenila, saj so bila nekatera dela že prodana. “Ko gledaš eno fotografijo 150 ur, te čisto prevzame in začne bremeniti. Tudi mene so se Nube dotaknile, zato danes ta razstava,” je povedal slikar.

Nube ne bežijo

Nekaj slik je slikar tudi predstavil in opisal okoliščine, kako so nastale. Lepota po Nubijsko je portret šestnajstletne Nubijke, ki se je kasneje prek posnetkov Toma Križnarja tudi osebno zahvalila slikarju. Pri razstavi na domačem dvorišču je pomagala vsa vas in prijatelji. Že dobro ustaljen na Krasu se je slikar iz Ljubljane v zadnjih 15 letih povzpel do razpoznavnosti in ugleda. Realistično, ponekod tudi impresionistično obarvana platna je pogosto razstavljal v domačih in mednarodnih prostorih. Poleg platen, kjer so uprizorjeni Kras, Toskana in Benetke, je zdaj nagovoril slovenski prostor še s portreti in figurami ter s tem opozoril na probleme v Afriki. Slikarji so tisti glasniki, ki skozi upodobitve opozarjajo na stanje v svetu.

Na težke razmere pa še vedno opozarja humanist in aktivist, ki se je razstave udeležil kljub zdravstvenim težavam. O Nubah sta tako spregovorila Tomo Križnar in njegova žena Bojana. “Razmišljala sem, kako lahko ljudje na tej strani zemlje razumejo tamkajšnje prebivalstvo. Zelo težko je ujeti v fotografijo ali knjigo resnično stanje. Enako je s slikami. Resničnost preprosto ni taka,” je primerjala Bojana Križnar. “To so dobri ljudje, vedno poskrbijo za druge, otroci skrbijo za hrano in živino.” Tomo Križnar je še opozoril: “Nube ne bežijo. Med vsemi begunci, ki sedaj bežijo, ni nobene Nube. To so staroselci. Če zapustijo dom in zemljo, izgubijo vse. Zelo sem hvaležen Marku, da nam pomaga širiti védenje o teh ljudstvih.”

S Krasa v New York

Razstava potuje naprej. Gledalce osvešča in seznanja s problematiko ljudstev v Afriki.

“V New Yorku je možnost, da bo razstavo odprla Angelina Jolie, v Londonu pa George Clooney, saj sta oba sponzorja teh nemočnih ljudi,” je še napovedal umetnik.

Krvina je bil z obiskom zelo zadovoljen, zbralo se je približno sto ljudi. “Zelo lepo, da ste se zbrali na mojem dvorišču, in ne kje v Ljubljani ali tujini,” je še dejal in se vsem zahvalil za pomoč pri pripravah.

ANJA BRUS


Najbolj brano