Poezija, vino in politični realizem

“V nekaj državah Evropske unije se oblikuje generacija, ki odločno zahteva ponovno pravico do lastne pobude. Tako glede ekoloških kot tudi glede socialnih, političnih in ekonomskih vprašanj raste zavest, da državljani niso obsojeni zgolj na pasivno čakanje naslednjih volitev, na katerih bodo izvolili že ne vem katero generacijo nemočnih politikov,” v Odprtem pismu Evropi ugotavlja belgijski pesnik Stefan Hertmans. Drevi ga bo prebral na slovesnem odprtju 21. Dnevov poezije in vina na Ptuju.

Stefan Hertmans: “V nekaj državah Evropske 
unije se oblikuje generacija, ki odločno zahteva 
ponovno pravico do lastne pobude.”   Foto: Michiel Hendryckx
Stefan Hertmans: “V nekaj državah Evropske unije se oblikuje generacija, ki odločno zahteva ponovno pravico do lastne pobude.”  Foto: Michiel Hendryckx

PTUJ > Letošnji festival, ki se bo sklenil v soboto, bo tudi sicer v znamenju števila 21 - gostil bo prav toliko pesnic in pesnikov, častna gosta pa bosta domačin Andrej Brvar in njegov čilski kolega Raúl Zurita.

Mednarodni festival bo drevi ob 20.30 slovesno odprlo pesniško branje, na katerem bodo nastopili štirje gostje, kronal pa ga bo flamski pesnik Stefan Hertmans z javnim branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je napisal na povabilo organizatorjev z založbe Beletrina.

Izhajajoč iz grške mitologije se je osredotočil na trenutno krizo, v kateri je politika odpovedala, kritični posamezniki pa plačujejo visoko ceno. “Globalizacija in njej pripadajoče množične migracije - za katere je v veliki meri kriva predvsem arogantna, cinična geopolitika ZDA na Arabskem polotoku - so privedle do krize v odnosih in gostoljubju, predvsem v Evropi, ki je tako ne le postala direktna žrtev ameriških kulturno-političnih polomij, temveč se je tudi sama soočila s krizo univerzalnih človekovih pravic, velike zapuščine evropskega razsvetljenstva,” med drugim ugotavlja v pismu, ki je sočasno izšlo v sedmih svetovnih časopisih, pri nas v prevodu Staše Pavlović v Delovi Sobotni prilogi.

Kljub žalostni diagnozi upanje ostaja. “Vse več ljudi je pripravljenih zavihati rokave. Državljanske pobude rastejo kot gobe po dežju,” piše Hertmans. “Prihodnost pripada političnemu realizmu, in ne zlizani retoriki.”

Odprto pismo Evropi je nov projekt festivala Dnevi poezije in vina, ki bo ob podpori nemške ustanove Allianz Stiftung vsako leto k sodelovanju povabil svetovno znanega pesnika.

Danes bodo ob Dravi spet izpeljali program Govori, voda!, na zadnji festivalski dan pa bo ptujske ulice zavzela Velika promenada poezije s pesmimi, glasbo in plesnimi nastopi. Letos bo v fokusu madžarska poezija.

Sinoči so Dnevi poezije in vina z Večeri pred dnevi segli v več krajev po Sloveniji in Avstriji, tudi na Primorsko: pri Lukatelu v Volčah so nastopili slovenski pesnik Dimitar Anakiev, Maxime Coton iz Belgije in Ani Gjika iz ZDA. Obiskovalci so kajpada okušali tudi vrhunsko vino in pivo. AG


Najbolj brano