Poezija, ki se zaveda ženskih moči

V Celju so sinoči razglasili dobitnika Veronikine nagrade, s katero Mestna občina Celje nagrajuje najboljšo pesniško zbirko leta. Letos je nagrado prejela pesnica in prevajalka Ana Makuc za prvenec Ljubica Rolanda Barthesa, zlatnik poezije za življenjsko delo pa tržaški pesnik, prevajalec in urednik Marko Kravos.

Ana Makuc  Foto: Peter Verč
Ana Makuc  Foto: Peter Verč

CELJE > Nagrajenka Ana Makuc je dejala, da jo je nagrada presenetila in razveselila: “Gre za prepoznanje mojega dela, za javno podporo in vzpodbudo.”

Po oceni žirije, ki so jo letos sestavljali Barbara Korun (predsednica), Tjaša Razdevšek in Darka Tancer Kajnih, je Ljubica Rolanda Barthesa prelomno delo. “Gre za kakovostno, premišljeno poezijo brez zdrsov, za poezijo, ki premika družbene konvencije, predsodke in stereotipe in kaže drugačen pogled na družbeno stvarnost, za poezijo, ki subvertira stare patriarhalne vzorce in opolnomoči družbeno šibkejše in zatirane. Gre za feministično poezijo, ki se zaveda ženskih moči, ustvarjalnih, družbenih in seksualnih,” piše v utemeljitvi.

Po navedbah žirije se zbir ženskih glasov, bodisi izmišljenih, mitoloških, bodisi resničnih, zgodovinsko izpričanih, v pesmih pogumno osvobaja negativnih družbenih mentalnih vzorcev. Gre za like ustvarjalk, močnih in družbeno vplivnih žensk, ki doživljajo sodobni svet kot svet nasilja, plenjenja in podjarmljanja vsega drugega in drugačnega, a ne pristajajo nanj in ponujajo svojo inačico osvobojenega, emancipiranega sveta.

Prvoosebne govorke so po prepričanju žirije kljub svoji krhkosti in subtilnosti subverzivne, samozavestne intelektualke, utemeljene v sebi, osvobojene svojih tradicionalnih patriarhalno obarvanih položajev žrtve ali tragične mitične usodnosti, s svojo mislijo se zoperstavljajo družbenemu nasilju nad sabo in ponujajo preinterpretacijo družbeno nevralgičnih točk.

“Pesniške ženske figure s podčrtano seksualno močjo izza razmerja z moškim torej vstopajo v prvi plan, v dialogu z njimi pa Makučeva načenja tudi vprašanje, kako močna, brezkompromisna je nuja po pisanju, sla po ustvarjanju. Dikcija v pesmih je premišljena, lapidarna in polna citatov ali aluzij na sodobno feministično literaturo, tako teoretično kot leposlovno. Zbirko v enaki meri soustvarja tudi avtorica risb Nevena Aleksovski, ki s svojo krhkostjo črte in močjo avtorske vizije podpira in razpira besedila v večpomenskost,” je še zapisala žirija.

Za Veronikino nagrado so bile letos nominirane še pesniške zbirke Dolgo smo čakali na dežAlje Adam, Tišima Uroša Praha, Druga obalaPetra Semoliča in DeltaKaje Teržan.

Veronikina nagrada, ki lavreatu prinese tudi 4000 evrov bruto, je eno najpomembnejših literarnih priznanj v Sloveniji. Letos je bila podeljena 20. po vrsti.

Marko Kravos je zlatnik poezije prejel za pesniški opus, prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za vzpostavljanje mostov med kulturami.

STA


Najbolj brano