Podobe našega sveta

Združenje Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto pripravlja Festival migrantskega filma, ki bo letos v Ljubljani in nekaterih drugih slovenskih krajih do 20. junija ponudil 20 filmov iz 12 držav. Festival je sinoči v ljubljanskem Kinodvoru uvedla projekcija filma srbskega režiserja Želimirja Žilnika Destinacija Srbistan, ki so ga že predvajalina letošnjem festivalu Kino Otok.

7. Festival migrantskega filma je sinoči v Kinodvoru odprl 
dokumentarec Želimirja Žilnika Destinacija Srbistan.
7. Festival migrantskega filma je sinoči v Kinodvoru odprl dokumentarec Želimirja Žilnika Destinacija Srbistan.  

LJUBLJANA > Programska vodja festivala Marina Uzelac poudarja, da želijo vsako leto opozoriti na najbolj pereče težave na področju migracij. Tako bodo letos nekaj filmov namenili dogajanju na “balkanski poti” in v Grčiji. Projekcije s to problematiko bodo na ogled v ponedeljek, 20. junija, na svetovni dan begunstva, v Slovenski kinoteki. Med drugim bodo prikazali kratki aktivistični film No Border Srbija kolektiva Ustavite vojno proti migrantom!, kratki dokumentarni eksperimentalni film Obzorniške fronte z naslovom Obzornik 62 in kratki dokumentarni film Kdo je ta človek? Tine Glavič Novak in Tonija Poljanca.

Letos bodo na festivalu gostili sedem režiserjev: Yuliyo Molina, Nino Bektashashvilija, Jasno Rajnar Petrović, Niko Autor, Tonija Poljanca in Tino Glavič Novak iz Slovenije, Laetitio Tura iz Francije in Ognjena Petkovića iz Srbije.

Poleg filmov, ki jih bodo v Ljubljani prikazali v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, na ogled pa bodo tudi v Vipavi, Žalcu, Črnomlju, Metliki, Novem mestu, Murski Soboti in Logatcu, se obeta več pogovorov. Nanje vsako leto povabijo strokovno javnost, glas pa želijo dati tudi migrantom in filmskim ustvarjalcem.

Programska vodja opozarja na okroglo mizo o izzivih lokalne integracije beguncev, ki bo drevi v Slovenski kinoteki. Na njej bodo sodelovali begunec iz Sirije Ibrahim Kasabji, Marko Peterlin iz Inštituta za politike prostora in Franci Jazbec iz Društva Odnos.

Pogovor o aktualni begunski problematiki bo v ponedeljek, prav tako v Slovenski kinoteki.

Na njem bodo sodelovali prosilec za azil iz Sirije Alaa Al Ali, soavtorica filma Obzornik 62Nika Autor, kulturna antropologinja Sarah Lunaček s Filozofske fakultete in članica Protirasistične fronte brez meja, oba avtorja filma Kdo je ta človek? ter novinar Boštjan Videmšek.

MI, STA


Najbolj brano