Po stopinjah Marie Callas

Sedemnajstletna Sežančanka Tea Trifković se je konec lanskega leta prvič udeležila mednarodnega tekmovanja Lazar Jovanović v Beogradu, ki ima med mladimi solopevci velik ugled. Mednarodno strokovno žirijo je osvojila z obvezno ario antico in dvema prelepima pesmima po lastnem izboru. Deli Antonina Dvoraka in Julesa Masseneta sta ji prinesli 90 točk in prvo nagrado.

Tea Trifković
Tea Trifković  

SEŽANA > Svoj odličen pevski nastop je Tea Trifković pospremila s temi besedami: “Rada hodim na tekmovanja, rezultat pravzaprav ni tako pomemben, pomembno je predvsem, da nastopiš pred poznavalsko publiko, se tam čim bolje izraziš in se obogatiš z novimi izkušnjami. Moja velika ljubezen je opera, to bi rada počela v življenju.”

Tea izhaja iz glasbene družine, tako mama kot oče sta glasbena pedagoga. Z veseljem se spominja, kako ju je že v rosnih letih velikokrat spremljala pri pouku: “Poznajo me vsi njuni učenci, še danes znam na pamet ves njihov repertoar, od prvega do šestega razreda, to je gotovo zelo vplivalo name in na moj odnos do klasične glasbe.” V tistem času je obiskovala pouk violine na glasbeni šoli Sežana, vendar pa je ta instrument prav kmalu zamenjala za klavir in se ob koncu osnovne šole odločila, da študij klavirja nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Da je nadarjena za ta instrument so potrjevali rezultati nekaterih mednarodnih tekmovanj, na katera jo je popeljala njena profesorica Tamara Ražem Locatelli. To so bila Tekmovanje Isola Bella v Verbanii v Italiji leta 2004, leto pozneje tekmovanje v Trstu, pa primorsko regijsko in slovensko državno tekmovanje leta 2007. Prav v tem času pa je družinski prijatelj, basist Saša Čano ustregel njeni želji in jo pri štirinajstih začel poučevati petje. Lani se je prvič podala tudi na tekmovanje iz petja, s profesorjem sta izbrala tekmovanje Nikola Cvejić v Rumi v Srbiji, od koder je domov prinesla tretjo nagrado. V zadnjem letu se je na mednarodnih tekmovanjih predstavila kar trikrat, vselej uspešno.

Danes je Tea maturantka ljubljanskega Konservatorija, učenka profesorice Duše Avbelj, na Glasbeni šoli Moste-Polje pa jo na zaključni izpit iz petja pripravlja njen prvi učitelj Saša Čano. Tako s klavirjem kot s petjem bi rada nadaljevala šolanje tudi na akademiji, ali bo to ljubljanska ali kaka druga akademija, še ne ve. Mika jo v tujino, morda v Dresden, na Dunaj ali v Zagreb. A še prej bo morala uspešno opraviti maturo in se pripraviti na zahtevne sprejemne izpite.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Tea Trifković se bo v oddaji Glasbeni abonma, ki je na sporedu drevi ob 20. uri, predstavila z arijo Pamine iz Mozartove opere Čarobna piščal, samospevoma Kdy mne stara matka Antonina Dvoraka in Ouvre tes yeux bleus Julesa Masseneta ter z arijo Nanette iz Verdijeve opere Falstaff. Pri klavirju bo Tamara Ražem Locatelli.

V začetku tega tedna sva se srečali v studiu Hendrix Radia Koper. Tam so bili poleg Tee še njen profesor Saša Čano, njena sežanska profesorica klavirja, pianistka Tamara Ražem Locatelli in Branko Trifković, Tein oče, ki ga poznamo kot odličnega profesorja klarineta in saksofona. Tea je sproščeno in temperamentno dekle, ki jo veliko bolj kot samospevi privlači opera, saj si neznansko želi, da bi nekoč lahko stopila na kak velik operni oder, morda v Italiji, Nemčiji ali Ameriki. To so seveda želje, Tea pa se zaveda, da do tja vodi zelo zahtevna in naporna pot. Obiskala je že milansko Scalo in dunajsko Stadtsoper, že velikokrat pa je opernim predstavam prisluhnila v ljubljanski in reški operni hiši. Zelo rada posluša velike pevke, kot sta Ana Netrebko in Elina Garanča, pa tenorje, kot sta Roberto Alagna in Jonas Kaufmann, njena velika vzornica pa je nesmrtna operna diva Maria Callas. Njeno Tosco je menda znala na pamet že pri šestih letih, ko ji je odzvanjala s cedeja v očetovem avtomobilu.

BRANKA KLJUN, (Radio Koper)


Najbolj brano