Po obtožbah o rasni diskriminaciji so se pridružile še starostne

Potem ko so v ZDA izbruhnili protesti in grožnje z bojkotom zaradi tega, ker so bili že drugo leto za oskarje nominirani le belopolti filmski igralci in igralke, je Akademija filmskih znanosti in umetnosti naznanila spremembe, ki so zelo vznemirile starejše bele moške člane akademije.

 Foto: Phil Mccarten
Foto: Phil Mccarten

NEW YORK > Po tednu dni kritik in groženj z bojkotom se je akademija pretekli teden predramila in sprejela nekaj ukrepov v smeri večje rasne raznolikosti v svojem članstvu, ki odloča o tem, kdo bo prejel oskarje.

Režiser Spike Lee in igralec Will Smith sta sporočila, da se podelitve 28. februarja ne bosta udeležila, četudi jo bo vodil temnopolti komik Chris Rock.

Upravni odbor akademije, ki šteje 51 članov, večinoma belih moških je odločil, da bodo dodali tri nove sedeže, rezervirane za manjšine. Kratkoročni cilj do leta 2020 je, da bo v njem najmanj 48 odstotkov žensk in 14 odstotkov pripadnikov manjšin.

Nominirance in nagrajence izbira okrog 6000 članov akademije. Los Angeles Times je ugotovil, da je med njimi 94 odstotkov belcev in 77 odstotkov moških.

Med predlogi za reforme je tudi odvzem dosmrtne glasovalne pravice članom, ki niso več dejavni. Dosmrtno pravico naj bi ohranili le tisti, ki so bili nominirani oziroma so osvojili oskarja.

To je sprožilo val ogorčenja med starejšimi belimi moškimi člani akademije, ki trdijo, da gre za diskriminacijo starejših. 68-letni igralec James Woods je sporočil, da akademija odpira ločena stranišča za člane in stare bele ljudi.

Scenarist Stephen Geller je akademijo obtožil, da ustvarja “sivo listo” za odstrel. Skladatelj William Goldstein pa je za Los Angeles Times zatrdil, da je akademija kapitulirala pred politično korektnostjo.

STA


Najbolj brano