Plesati, razmišljati, raziskovati

Plesalci so glasniki bogov, je nekoč dejala znamenita newyorška koreografinja Martha Graham. In marsikateri božanski trenutek so doživeli gledalci dveh plesnih dogodkov, nedavno izpeljanih v sklopu Tedna ljubiteljske kulture. V postojnskem kulturnem domu so v organizaciji območne izpostave JSKD gostili Regijsko srečanje folklornih skupin Primorske, v izolskem pa Plesne utrinke, regijsko srečanje plesnih skupin Primorske.

V Postojni je gostovalo sedem folklornih skupin; na fotografiji 
plešejo člani Folklornega društva Gartrož iz Nove Gorice.
V Postojni je gostovalo sedem folklornih skupin; na fotografiji plešejo člani Folklornega društva Gartrož iz Nove Gorice.  

POSTOJNA, IZOLA > Kot pravi Tjaša Ferenc Trampuš, samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost JSKD, je regijska folklorna prireditev namenjena predstavitvi skupin, ki so bile izbrane na temelju kakovostno prikazanih odrskih postavitev na letošnjih območnih srečanjih severne in južne Primorske. V Postojni so se predstavile Folklorna skupina Ivan Laharnar - Planotas Šentviške Gore s plesno postavitvijo Tam na vasi sred vasi, Folklorna skupina Razor Tolmin z Godovanjem, Folklorna skupina Justin Kogoj Dolenja Trebuša z Vaškimi zbadljivkami, Folklorna skupina KD Torbarji Postojna s plesno koreografijo U nedelo pr' Demšarji, Folklorna skupina KD Karla Štreklja Komen s Pripravo na ovset, Folklorno društvo Gartrož iz Nove Gorice z Večerom pri Grapulinovih in Folklorna skupina FD Gradina iz Ilirske Bistrice z Maškeradnim plesom, 12. feb. 1929, “Kino Italia”.

“Postojnsko regijsko srečanje z izbranimi skupinami je postreglo s primerno kostumografijo, z dobrimi godčevskimi zasedbami, predvsem pa z nekaterimi zanimivimi koncepti odrskih postavitev in poskusi drugačnega odrskega poustvarjanja izročila,” poudarja Tjaša Ferenc Trampuš. Skupine z najkakovostnejšimi programi s sedmih regijskih srečanj se bodo predstavile še na državnem srečanju, ki bo v dveh delih: 26. julija ga bodo gostili Beltinci, 17. oktobra pa bo prireditev Le plesat me pelji v Sežani.

Pestro in razgibano je bilo tudi v Izoli, kjer so gostili eno izmed regijskih revij plesnih skupin, ki prav tako potekajo v organizaciji JSKD v vseh regijah Slovenije. Regijske revije so, kakor pojasnjuje Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples pri JSKD, prikaz izbora regijskega selektorja oziroma strokovnega spremljevalca po ogledu območnih plesnih skupin posamezne regije in so osredotočene na ples kot umetniško dejavnost.

“Ples ima veliko različnih oblik in zato je pomembno poudariti, da so naše plesne revije tiste, kjer ples mislimo, skozi ples raziskujemo in razmišljamo, se sprašujemo in odražamo čas, v katerem živimo. Tako so plesne miniature, ki jih je iz celotne severne in južne primorske izbrala selektorica Daša Grgič , že pokazale presežek v izrazni in oblikovni vrednosti,” še poudarja Meškova.

V Izoli so nastopile skupine: izolski plesni studio Erato s koreografijo Med vrsticami, izolska Plesni studio Lai in Skupina za sodobni ples z miniaturkama SottoVoce in Ulica #2, plesna skupina Mehki čevlji iz Sežane s Pomladnim dežkom in Na travniku, plesna skupina Vile OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice s Pravljico o potočku, plesna skupina OŠ Dutovlje z Valcertancem, Baletno društvo Postojna s koreografijo Ujemi željo, Artfit studio Tolmin s Happines does not wait, koreografiji Lay me down in Thinking out loud so odplesali plesalci Art dance studia Portorož, Romana Fičur pa je zaplesala še miniaturko I am walking clouds, waiting for you.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano