Pixies s šestim studijskim albumom Head Carrier

Pionirji alternativnega rocka Pixies bodo danes izdali svoj šesti studijski album Head Carrier, ki izžareva začetno ustvarjalno energijo zasedbe. V njem so se Pixies vrnili k ženskemu vokalu, mestoma pa tudi k liričnemu nadrealizmu. Če so nekoč peli o rezanju zrkla, na novem albumu pripovedujejo o svetniku, ki moli s svojo glavo v naročju.

Pionirji alternativnega rocka Pixies bodo danes izdali svoj 
šesti studijski album Head Carrier, ki izžareva začetno 
ustvarjalno energijo zasedbe. Foto: Vir: Wikipedia
Pionirji alternativnega rocka Pixies bodo danes izdali svoj šesti studijski album Head Carrier, ki izžareva začetno ustvarjalno energijo zasedbe. Foto: Vir: Wikipedia

NEW YORK > Naslovna skladba albuma Head Carrier se nanaša na zgodbo svetega Dionizija, zavetnika Pariza. Ta naj bi po legendi, še potem, ko so ga obglavili, hodil naokoli in molil z glavo v naročju. Svetnik je omenjen tudi v skladbi Plaster of Paris, v kateri Black Francis poje o tem, da so obliže prvič izdelali v bližini Montmartra, kjer je bil sveti Dionizij obglavljen.

Od nadrealizma se skupina oddalji v skladbah, kot je All I Think About Now. Kitarski rifi v tej pesmi spominjajo na uspešnico skupine Where Is My Mind? Besedilo je zahvala basistki Kim Deal, ki je skupino leta 2013 zapustila zaradi nesoglasji z Blackom Francisom.

Zasedbo trenutno sestavljajo Black Francis, David Lovering, Joey Santiago in Paz Lenchantin. Ženski vokal za album je prispevala basistka Paz Lenchantin. Ta je sprva zgolj nadomestila Kim Deal na turneji, nato pa postala polnopravna članica zasedbe.

"Trije modeli in dekle - tako smo se vselej predstavljali in k temu sestavu smo se vrnili," je povedal Black Francis. Album Indie Cindy kritiško ni bil dobro sprejet, nekateri so menili, da so Pixies izgubili svojo ustvarjalno iskrico. A frontman mu je stopil v bran: "Stojim za njim. Menim, da je Indie Cindy dober album in predstavlja skupino v tistemu obdobju." Priznal je, da Kim Deal tedaj niso mogli kar na hitro nadomestiti.

Pixies so svetovno slavo dosegli v 80. letih. Njihov kultni album Doolittle iz leta 1989 velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku.

Med drugim je na njem skladba Debaser, močna, absurdna pesem, ki govori o rezanju zrkla, kar se nanaša na kratki film Luisa Bunuela in Salvadorja DalijaAndaluzijski pes.

Pixies so po ponovni združitvi v letih 2013 in 2014 izvedli 120 koncertov in izdali album Indie Cindy. Leta 2014 so ob 25-letnici izida albuma Doolittle pripravili jubilejno izdajo priljubljene plošče, lani pa so se podali na turnejo po ZDA.

STA


Najbolj brano