Piše iz radovednosti

Pogovor z Mathiasom Énardom je predsinočnjim slovesno uvedel letošnji festival literatur sveta Fabula. Francoski pisatelj je predstavil romana Kompas, za katerega je dobil prestižno Goncourtovo nagrado, ter Alkohol in nostalgija. Oba sta v teh dneh izšla v slovenskem prevodu, od lani pa lahko v slovenščini prebiramo tudi njegovo delo Pripoveduj jim o bitkah, kraljih in slonih.

Prvi gost letošnjega festivala Fabula, francoski pisatelj Mathias Énard.   Foto: STA
Prvi gost letošnjega festivala Fabula, francoski pisatelj Mathias Énard.  Foto: STA

LJUBLJANA > 45-letni Mathias Énard se je sprva posvečal znanstvenemu delu, nato pa je začel pisati leposlovje. Kot je predsinočnjim v Cankarjevem domu povedal v pogovoru z Igorjem E. Bergantom, piše iz radovednosti, zanimajo ga jeziki, ljudje, nove dežele. Prepričan je, da se bralec s knjigo lahko izobrazi.

Književnik, ki je deset let živel v Siriji, Libanonu in Egiptu, je prepričan, da med Zahodom in Vzhodom v resnici ni meja, ter da radikalni islam izhaja iz Evrope in ZDA, ki imata do vzhoda izrazito dvoličen odnos - prodajata mu bombe, edine žrtve, ki jih zahodni del sveta šteje, pa so Evropejci, je med drugim povedal v pogovoru za TV Slovenija.

Rdeča nit letošnje Fabule je nesmrtnost. Festival se bo sklenil v soboto, 11. marca. Iz tujine bodo na njem gostovali še finska pisateljica Sofi Oksanen, srbski pisatelj, dramatik in kolumnist Igor Marojević, baskovski pisatelj Bernardo Atxaga ter ruski pisatelj Viktor Jerofejev.

MI, STA


Najbolj brano