Pionir plesne glasbe Giorgio Moroder pripravlja novi album

Eden od pionirjev sintetizirane plesne glasbe Giorgio Moroder je napoved, da bo po treh desetletjih pri 74 letih izdal novi album, pospremil z besedami: "74. so nova 24.". Italijanski producent je razkril, da bo album, ki bo izšel na začetku prihodnjega leta, vključeval sodelovanja z glasbeniki, kot so Britney Spears, Kylie Minogue in Charli XCX.

Pionir sintetizirane plesne glasbe Giorgio Moroder
Pionir sintetizirane plesne glasbe Giorgio Moroder 

NEW YORK > Moroder je v ponedeljek že objavil novi singel z albuma, naslovljen 74 is the New 24, ki ga zaznamuje prodoren plesni beat, medtem ko računalniško generiran glas ponavlja naslov pesmi. "Plesni glasbi je vseeno, od kod si. Ne zanima je, kdo so tvoji prijatelji. Ne zanima je, koliko zaslužiš. Prav tako ji je vseeno, ali imaš 74 ali 24 let, saj so 74. nova 24.," je pojasnil Moroder.

Italijanski producent je kariero začel v 60. letih minulega stoletja in je bil eden prvih glasbenikov, ki so za ustvarjanje plesnih beatov in melodij uporabili sintetizatorje. Zaslovel je v obdobju disca, ko je sodeloval z Donno Summer, med drugim pri uspešnici Love to Love You Baby.

Producent, ki je kariero začel v Nemčiji, nato pa se je preselil v ZDA, je kasneje izčistil svoj elektronski zvok in začel z ustvarjanjem za svoje albume. Nekatere je izdal pod imenom Munich Machine. Hkrati je Moroder produciral nekaj nepozabnih uspešnic iz 80. let, kot so Call Me v izvedbi Blondie ter znamenito Take My Breath Away iz filma Top Gun v izvedbi zasedbe Berlin. Za slednjo je prejel tudi oskarja.

Moroder je svoj zadnji album izdal konec 80. let. Na elektronsko sceno se je vrnil lani, ko je sodeloval pri zadnjemu projektu elektronskega dvojca Daft Punk z naslovom Random Access Memories, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano