Pinkova pisma v glasbi

V Slovenski narodni in študijski knjižnici v Trstu bodo jutri ob 18.30 zazvenela pisma iz zapora narodnega heroja Pinka Tomažiča, ki jih je uglasbil zamejski glasbenik in pedagog Aljoša Saksida in jih posnel s svojo glasbeno skupino Ovce.

Aljoša Saksida (levo) in njegovi glasbeni prijatelji  na predstavitvi zgoščenke na Opčinah. Foto: Sergio Paoletti
Aljoša Saksida (levo) in njegovi glasbeni prijatelji na predstavitvi zgoščenke na Opčinah. Foto: Sergio Paoletti

TRST >Zgoščenka s preprostim naslovom Pinko je poklon slovenskemu narodnemu heroju Pinku Tomažiču, ki je 15. decembra leta 1941 skupaj s štirimi tovariši, žrtvami drugega tržaškega procesa, padel pod streli fašistov na openskem strelišču. Tik pred smrtjo se je v pismih poslovil od svojih najdražjih. In prav ta pisma, iz katerih veje odločno sporočilo človečnosti, so prevzela Aljošo Saksido, ki je besedila oblekel v sodobno rockersko melodijo, ki pa je precej mehka in tenkočutna.

Saksida upa, da bodo te pesmi resnično našle pot do mlajših generacij in jim razodele sporočilo Pinkovih zadnjih besed ter jim osvetlile zgodovinske dogodke tistega krutega obdobja. Pri snemanju cedeja je združil moči s svojimi glasbenimi prijatelji iz skupine Ovce, pri interpretaciji uglasbenih pisem pa so pomagali tudi pevke in pevci Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

Jutrišnja predstavitev zgoščenke bo bolj “intimno akustična”, napoveduje Saksida, ki bo obiskovalcem večera poklonil tudi nekaj uglasbenih pesmi še enega narodnega heroja - Karla Destovnika Kajuha. PV


Najbolj brano