Piknik, na katerega pride tudi Rudi

Slovita Siddharta bo koncertno turnejo Do konca pripeljala do konca prihodnji petek s koncertom na Titovem trgu v Kopru.

Siddharta so (z leve) bobnar Boštjan Meglič, pevec in kitarist 
Tomi Meglič, kitarist Primož Benko, klaviaturist Tomaž Okroglič Rous in basist Jani Hace.    Foto: Lidija Mataja
Siddharta so (z leve) bobnar Boštjan Meglič, pevec in kitarist Tomi Meglič, kitarist Primož Benko, klaviaturist Tomaž Okroglič Rous in basist Jani Hace.  Foto: Lidija Mataja

KOPER > Sklepni koncert bo sedmi v nizu, sta nam med obiskom v Kopru na kavi povedala basist Jani Hace in bobnar Boštjan Meglič.

“Skozi leto bomo še nastopali, a na tej turneji je mogoče doživeti boljšo produkcijo, več pesmi, koncerti so daljši ...” našteva Hace. Na koncertu v dobrih dveh urah nanizajo kaka dva ducata skladb. Več pozornosti kot sicer posvečajo novejšim skladam z albumov Infra in Ultra, izdanih predlani, pa tudi starejšim, ki niso nujno uspešnice. “Igramo recimo pesmi, za katere bi poslušalec moral priti na več koncertov, med to turnejo pa jih ima priložnost slišati v enem samem večeru,” dodaja Meglič. “Vzdušje popestrimo še s pirotehniko in videoprojekcijami, na odru nas spremljajo kamere ... Skratka, imamo večjo produkcijo, kakršne si sicer na koncertih ne moremo privoščiti.”

“Igramo pesmi, za katere bi poslušalec moral priti na več koncertov, med to turnejo pa jih ima priložnost slišati v enem samem večeru. Vzdušje popestrimo še s pirotehniko in videoprojekcijami, na odru nas spremljajo kamere ...”

Pravi rokerji resda ne potrebujejo pirotehnike, se strinjata. “A z njo dosežemo poseben učinek, ljudje so presenečeni, nekaj se zgodi,” pravi Hace.

Titov trg je odlično prizorišče

Kakorkoli že, pomembnejše so pesmi. Repertoar povečini sestavlja pevec Tomi Meglič, pojasnjujeta. “Doma ima lepo urejeno evidenco naših skladb,” pravi Hace, Boštjan Meglič pa pojasni še, da pevec najbolje ve, kako naj si skozi nastop sledijo pesmi, da se ne bo preveč in predolgo “drl” - vzponi in spusti morajo biti nadzorovani. “In Tomi vedno pogleda: aha, v Kopru smo bili nazadnje takrat, igrali smo to in to, zdaj pa bomo to in to, da bo zanimivo tudi tistim, ki nas pridejo poslušat večkrat,” pravi Hace.

V Kopru so bili nazadnje junija lani, ko so si na Caprisovem koncertu oder delili z Big Foot Mamo. Tokratni nastop bo precej drugačen, pravita naša sogovornika. Spet bodo gostovali na Titovem trgu, ki je odlično prizorišče, pravi Meglič: “Če je lepo vreme, seveda. Tam smo nastopali tudi med neurjem, kar seveda ni prijetno. Sicer pa je krasno prizorišče - je zunaj, a vseeno ograjeno.” Hace koprski trg primerja z ljubljanskimi Križankami: “Je kraj z zgodovino, kjer je zmeraj lepo igrati. Ko gledaš z odra, ne vidiš samo golih sten dvorane, ampak bogato kuliso.”

Izpolnili so si vinilno željo

Najnovejša albuma Infra in Ultra so lani ponatisnili še na trojni vinilni plošči. “Bolj ali manj vsi smo odrasli s tako zapakirano glasbo in zdaj smo končno uresničili staro željo: da bi vsaj en album izdali na vinilu,” pravi Hace. “Zdaj se med nami oglašajo še podobne želje, recimo, da bi prvi album izdali na vinilu. Morda pa res. Drži tudi, kar pravijo - skladbe na vinilu zvenijo nekoliko topleje kakor na cedeju. A še bolj gre za nekaj drugega - za luksuz poslušanja, ki si ga privoščiš le sem pa tja. Potem ko smo izdali ploščo, smo videli, da je kar nekaj ljudi, ki to počnejo.”

Siddharta že ustvarja nove skladbe in se bo novemu albumu morda posvetila že konec tega leta. “Vseskozi delamo,” prikima Meglič, Hace pa dodaja, da v studio redno prihajajo z demo posnetki, si jih izmenjujejo in poslušajo, “kaj zveni kot Siddharta”.

Kaj pa, če ne zveni kot Siddharta? “Reči hočem, da se mora nas pet poistovetiti s tem, ni pa nujno, da zveni kot tipična Siddharta,” pravi Hace. “Lahko pridemo do rifa, ki je za nas nekaj popolnoma novega, pa se vsi navdušimo: ja, v to smer pojdimo! Na koncu bo vseeno zvenelo siddhartovsko, že zaradi Tomijevega prepoznavnega vokala.”

Od NoAir do Rudija Bučarja

Ne samo na odru, še zmeraj uživajo tudi v studiu. “Se mi zdi, da še bolj, odkar imamo svojega, kjer lahko snemamo,” prikima Meglič. “Ustvarjalni proces je zdaj bolj sproščen, saj nismo več časovno omejeni. Se pa zato omejimo sami, saj je stvari treba narediti.”

Na koprskem koncertu bosta občinstvo ogreli dve predskupini: Kori, ki jih spremlja že skozi celotno turnejo, in domača NoAir, ki so jo Siddharti priporočili lokalni viri.

“Na zadnjem koncertu turneje, ki naj bo čim bolj svečan, bodo na odru tudi gostje,” napoveduje Hace. “Z nami bosta nastopila Grega Skočir iz Big Foot Mame in Tokac iz Dan D, prišel pa bo tudi Rudi Bučar, ki si je zaželel, da bi z nami zapel pesem Piknik.”

In Rudi ima srečo - Siddharta je skupina, ki ljudi rada pogosti na pikniku.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano