Petje povezuje tudi mlade

Letošnja pevska revija pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je svojo pot po severni Primorski že tradicionalno začela na Ajdovskem. V dveh večerih se je predstavilo 17 pevskih sestavov.

Moški pevski zbor Razpotje Col z umetniško vodjo Loredano Sajovic. Foto: Anton Tratnik
Moški pevski zbor Razpotje Col z umetniško vodjo Loredano Sajovic. Foto: Anton Tratnik

VIPAVA > Ajdovska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti že tradicionalno odpira vsakoletno revijo odraslih pevskih zborov na severnem Primorskem. V Ajdovščini in Vipavi se je na prireditvi Naši zbori pojo predstavila velika večina delujočih odraslih pevskih sestavov v ajdovski in vipavski občini, moški pevski zbori Janez Svetokriški iz Vipavskega Križa, Vinograd iz Vrtovina, Napev iz Batuj, Srečko Kosovel iz Ajdovščine, Razpotje s Cola, mešani pevski zbor Primorje iz Ajdovščine, Klapa Planta iz Vipave, ženski pevski zbor Večernica iz Ajdovščine, oktet Sotočje iz Sela, komorni zbor Ipavska iz Vipave, lovski pevski zbor Zlatorog iz Vipave, Fantje s'pod velba z Goč, KUD Duri s Cola, vokalna skupina Grlica iz Budanj, oktet Castrum iz Ajdovščine, komorni zbor Plejade iz Ajdovščine in vokalna skupina Šumljak iz Budanj.

Kot pravi Katarina Volk z območne izpostave JSKD Ajdovščina, je udeležba dokaz, da ljubiteljska kultura in ustvarjalnost živita in se razvijata tudi v časih, ki kulturi niso naklonjeni. “Ljubiteljska dejavnost bi tudi na področju zborovskega petja ugasnila, če pevcev ne bi gnalo veliko veselje do petja. Kljub temu imamo tudi v naši sredini ne samo kakovostne, ampak celo vrhunske sestave,” pravi Volkova. Z delom zborov je bil zadovoljen tudi strokovni spremljevalec revije Walter Lo Nigro, ki je z zborovodji po nastopih izmenjal koristne napotke in nasvete za prihodnje delo.

Revijska večera v Ajdovščini in Vipavi sta pokazala tudi, da se za prihodnost zborovskega petja ni bati. Ob sestavih, ki so se tokrat prvič udeležili revije, je še posebej razveseljivo, da v zborih prepeva vedno več mladih.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano