Petje, igra in kitara za dušo

Tri aktivne sekcije pevcev, gledališčnikov in kitaristk so združene v Kulturnem društvu Slavec, ki bo prihodnje leto obeležilo 35 let delovanja. Predsednica Olga Srebrnič je ponosna na vseh 55 članov. Trideset jih redno sodeluje v Mešanem pevskem zboru Slavec, petnajst v gledališki skupini Face ter deset v vokalno-instrumentalni skupini Kitara za dušo.

Mešani pevski zbor Slavec redno nastopa na junijski prireditvi Pesem pod lipo v Solkanu.  Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav
Mešani pevski zbor Slavec redno nastopa na junijski prireditvi Pesem pod lipo v Solkanu.  Foto: Foto Atelje Pavšič Zavadlav

SOLKAN > Zametki Kulturnega društva (KD) Slavec iz Solkana segajo v leto 1980, ko je takratno Društvo računovodij Nova Gorica ustanovilo mešani pevski zbor Društva računovodskih in finančnih delavcev Nova Gorica, zborovodja pa je bil do leta 2002 Marijan Ciglič. Nato je zbor vodila Julica Faganel in kratek čas Lavra Winkler. Leta 1996 sta se društvo in zbor preimenovala v današnji naziv. “Ker smo v društvu zelo aktivni, smo pred nekaj leti v okviru KD Slavec registrirali še vokalno-instrumentalno skupino Kitare za dušo in amatersko gledališko skupino Face ter v društvo sprejeli nove člane,” nam je povedala predsednica društva Olga Srebrnič. “Kot vsa podobna društva delujemo tudi mi ljubiteljsko in prostovoljno. Ker v Solkanu žal nimamo primerne dvorane, v kateri bi prirejali razne samostojne prireditve in bi k sodelovanju povabili tudi druga društva, se z veseljem odzovemo na vsakršno povabilo,” je dodala.

“Čustveni fitnes” dvakrat tedensko

Ljubezen do petja povezuje 30 članov Mešanega pevskega zbora Slavec, ki dvakrat tedensko vadijo v prostorih Zveze kulturnih društev Nova Gorica pod taktirko zborovodje Mirana Rustje. “Zbor Slavec sestavlja starejša populacija, ki pa zna biti dovolj kreativna, da vzpostavi pristen odnos do umetnosti,” jih na kratko opiše Miran Rustja, ki zbor Slavec vodi od leta 2008.

Danes si lahko predstavo Čakalnica v izvedbi gledališke skupine Face ob 18. uri ogledate v Mladinskem centru v Vrtojbi.

“Menim, da gre pri njih za tako imenovani čustveni fitnes, kar pomaga, da človek lažje in bolj poglobljeno živi svoje življenje. Predvsem pa, ko daje drugim, se čuti izpolnjenega do te mere, da tudi sam lažje živi,” dodaja. Na repertoarju imajo skladbe iz različnih obdobij. Udeležujejo se različnih pevskih revij ter nastopov doma in v tujini. Organizirajo tudi različne dogodke za popestritev dogajanja v regiji.

Za svojo dušo in duše drugih

Članice vokalno-instrumentalne skupine Kitara za dušo, ki jo vodi Janja Bužinel, so se spoznale na novogoriški univerzi za tretje življenjsko obdobje. Tam so se naučile igrati na akustično kitaro in nato svojo zamisel o nastopanju nadgradile z vokalno spremljavo ter ustanovile skupino osmih kitaristk in dveh pevk. “Predvsem smo dobre prijateljice, ki se vsako sredo popoldne družimo, ob tem poklepetamo, kaj skuhamo in še kakšno zaigramo,” pripoveduje Janja Bužinel. Sprva so ob praznikih nastopale v domovih za upokojence v Novi Gorici, v Podsabotinu in v Gradišču nad Prvačino, nato pa so se povabila na nastope ob odprtjih razstav, obletnicah, stoletnicah in drugih jubilejih kar vrstile. Nabor pesmi, ki jih izvajajo, je raznolik: od partizanskih, dalmatinskih do otroških in ljudskih viž. “Predvsem nam je igranje in druženje v veselje in za dušo. Obenem pa s tem poskrbimo tudi za duše drugih - naših poslušalcev,” je sklenila.

“Mi smo res face”

Najbolj udarna sekcija KD Slavec pa je v zadnjem času zagotovo gledališka skupina Face, ki jo od leta 2012 vodi igralec Milan Vodopivec. Prvo leto so gledalce nasmejali s predstavo Eurofaks 3000, lani pa so uprizorili Čakalnico. Letos so pripravili igro Pupa ku se toka z malce starejšim besedilom in vsebino iz 19. stoletja, ki so jo prilagodili današnjemu času. “Pred tremi leti so me povabili k sodelovanju. Tedaj so bili brez igralskih izkušenj, danes pa že suvereno uprizarjajo različna besedila, ki jih skupaj pripravimo. Trudimo se ohranjati narečje, saj je tako zanje prehod v nastopanje lažji,” nam je dejal Milan Vodopivec. “Predvsem pa sem presenečen nad odzivom publike,” ni skrival navdušenja in je razkril, da že pripravlja novo besedilo za Face, ki bo igralcem pisano na kožo.

Ob komedijah za odrasle, ki jih redno uprizarjajo po vsej Primorski, igrajo tudi predstave za otroke. Zajček, Palček ter lutkovna predstava Miška se kopa so navdušile že veliko otrok v vrtcih in šolah doma ter v zamejstvu. “Mi smo res face,” je sklenila Olga Srebrnič.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano