Peta knjiga serije Milenium bo spisana v ameriškem detektivskem slogu

Švedski pisatelj David Lagercrantz, ki so ga založniki izbrali za uradnega naslednika preminulega švedskega avtorja Stiega Larssona, je sporočil, da bo peto nadaljevanje serije Milenium spisal v bolj pogovornem jeziku. Pri tem naj bi se zgledoval po slogu britansko-ameriškega romanopisca Raymonda Chandlerja.

Švedski pisatelj David Lagercrantz, ki so ga založniki izbrali 
za uradnega naslednika preminulega švedskega avtorja 
Stiega Larssona, je sporočil, da bo peto nadaljevanje serije 
Milenium spisal v bolj pogovornem jeziku. Foto: Vir: Wikipedia
Švedski pisatelj David Lagercrantz, ki so ga založniki izbrali za uradnega naslednika preminulega švedskega avtorja Stiega Larssona, je sporočil, da bo peto nadaljevanje serije Milenium spisal v bolj pogovornem jeziku. Foto: Vir: Wikipedia

STOCKHOLM > V intervjuju za švedski dnevnik DN je Lagercrantz priznal, da je bila sprememba sloga zahtevna. "Veliko težje je pisati žanrsko literaturo, kot sem se si predstavljal," je dejal in pojasnil, da mora imeti dober kriminalni roman poseben ritem.

Knjiga bo peto nadaljevanje Larssonove detektivske trilogije Milenium. Četrta knjiga je bila po Lagercrantzovih besedah slogovno precej drugačna, ker je med drugim vključevala dolge odstavke o priljubljeni znanstveni temi črnih lukenj. Tokratna knjiga bo veliko manj tehnična, je poudaril Lagercrantz.

Nova knjiga, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta pri založniški hiši Norstedts, bo prevedena v 56 jezikov. V načrtu je tudi še šesta knjiga, ki pa naj bi izšla leta 2019.

Milenium je bila sprva serija treh Larssonovih detektivskih romanov, in sicer Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. Vsi trije kriminalni romani so bili izdani po letu 2004, ko je Larsson umrl zaradi srčnega napada.

Larssonova oče in brat sta založnikom predlagala, naj poiščejo nekoga, ki bi nadaljeval detektivsko serijo, saj sta želela pisateljeve like in svet ohraniti pri življenju. Med avtorjevo zapuščino so namreč med drugim našli tudi osnutke za deset knjig, ki jih je Larsson nastavil, preden je serija postala uspešnica.

Založniki so za avtorjevega naslednika izbrali Lagercrantza, ki je med drugim spisal tudi uspešno biografijo nogometaša Zlatana Ibrahimovića. Četrta knjiga Dekle v pajkovi mreži je kljub začetnim polemičnim odzivom osvojila tako kritike kot bralce. Po vsem svetu so prodali 3, 5 milijona izvodov.

STA


Najbolj brano