Pesnikova domoljubnost združuje

Danes se začenjajo že peti Gregorčičevi dnevi, ki jih prireja Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju s podjetjem Grom iz Vrsnega, Goriško knjižnico Franceta Bevka in Društvom Gradiškovci z Gradišča nad Prvačino. Literarni dogodek bodo odprli v Vrsnem, nadaljevali pa v Gorici in Novi Gorici ter na Gradišču nad Prvačino.

Simon Gregorčič ostaja živ pesnik.   Foto: Dlib
Simon Gregorčič ostaja živ pesnik.  Foto: Dlib

NOVA GORICA > Osrednja nit tokratnega niza literarnih dogodkov bodo domoljubne pesmi goriškega slavčka Simona Gregorčiča.

Drevi ob 18.15 se bodo pesnika spomnili v Smastu, ob njegovem grobu na pokopališču pri cerkvici sv. Lovrenca. Nato bo v rojstni hiši v Vrsnem pri Kobaridu na vrsti kulturni program, ki ga bodo sooblikovali učenci tamkajšnje podružnične šole ter člani GOvoRICE ob spremljavi citer, na katere bo zaigrala Janka Frančeškin.

V sredo se bodo goriškemu slavčku najprej poklonili ob njegovem spomeniku v Ljudskem vrtu v Gorici, nato pa bo ob 19. uri čas za osrednji dogodek Gregorčičevih dni. V Goriški knjižnici Franceta Bevka bo pisatelj Saša Vuga nanizal nekaj utrinkov iz življenja Simona Gregorčiča, na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali Zoran Božič in Megi Rožič z Univerze v Novi Gorici ter Aldo Rupel, pa bo beseda tekla o Gregorčičevih domoljubnih pesmih. Program bo povezoval Nejc Rožman Ivančič, za glasbeni del pa bo poskrbel Lado Jakša.

Peti Gregorčičevi dnevi se bodo sklenili 3. julija na Gradišču nad Prvačino, kjer je Gregorčič opravljal delo vikarja. Ob 20. uri se bosta predstavila člana goriškega literarnega kluba, pesnik in pisatelj Milan Petek Levokov ter pesnica Sabina Vostner. Z njima se bo pogovarjala Marija Mercina. V kulturnem programu bodo sodelovali Gradiški slavčki in Sabina Vostner z Gregorčičevimi pesmimi v ruščini. Program bo povezovala Melanija Kerševan, sledil pa bo družabni del ob gradiški frtalji.

AC


Najbolj brano