Pesniki in prevajalci v Škocjanu

V Škocjanu pri Divači se je danes začela mednarodna pesniško-prevajalska delavnica Zlati čoln, ki jo Literarno društvo IA organizira že 12. leto zapored. Trinajst udeležencev iz osmih držav bo na Krasu in v Ljubljani ustvarjalo do konca tedna.

Utrinek z lanskega Zlatega čolna Foto: Bogdan Macarol
Utrinek z lanskega Zlatega čolna Foto: Bogdan Macarol

ŠKOCJAN > Na letošnji delavnici sodelujejo Iztok Osojnik, Glorjana Veber, Gregor Podlogar, Andraž Polič, Tatjana Jamnik, Goran Potočnik Černe, Urška Černe Potočnik iz Slovenije, Ciaran O'Driscoll z Irske, Marta Podgornik iz Poljske, Fiona Sampson iz Velike Britanije, Francisco de Asis Fernandez iz Nikaragve, Pauliina Haasjoki iz Finske in Hasebe Hiroshi z Japonske.

Delavnica razvija pesniško-prevajalske stike in tako promovira slovensko poezijo ter povezuje manjše in večje evropske literature. Z njo po besedah vodje srečanja Iztoka Osojnika pripomorejo k uveljavljanju slovenskih avtorjev poezije v svetu, pa tudi nekaterih manj uveljavljenih tujih poetov v Sloveniji.

Kot je v sporočilu za javnost še zapisal Osojnik, poskušajo povezovati starejše, mednarodno uveljavljene avtorje-prevajalce z mladimi in perspektivnimi avtorji-prevajalci, ki so se v svoji sredini že uveljavili, in jih vpeljati v mednarodni prostor ter tako vzdrževati kontinuiteto mednarodno zanimivih pesnikov in pesnic iz Slovenije ter tujih pri nas.

Po drugi strani skrbijo za prevode njihovih del v tuje jezike in neposredne povezave z uveljavljenimi tujimi pesniki in prevajalci. S tem pomagajo uveljaviti tudi tiste avtorje, ki so v slovenskem kulturnopolitičnem prostoru zaradi njihovega odrinjenega družbenega statusa neupravičeno marginalizirani, a so za mednarodni prostor pogosto precej bolj zanimivi kot že uveljavljeni ustvarjalci. Po uveljavitvi Srečka Kosovela v Veliki Britaniji, ZDA in na Poljskem ter Jureta Detele v ZDA in na Poljskem je v pripravi monografski izbor poezije Saše Vegri na Poljskem.

Udeleženci delavnice bodo svoje delo predstavili na literarnih branjih 28. v Škocjanu na Krasu in 29. v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani ter na spletnih straneh.

STA


Najbolj brano