Pesmi brez besed

Predsinočnjim je bilo na gradu v Štanjelu moč slišati flavto, klavir in pozavno. Že četrto leto je v organizaciji Zavoda UPOL zaživel Solokamp, kjer tokrat svoja znanja izpopolnjujejo mladi flavtisti, harmonikarji in solopevci. Na uvodnem koncertu sta nastopili profesorici - flavtistka Milena Lipovšek in pianistka Mateja Urbanč Hladnik-, kot gost pa je zaigral pozavnist Matjaž Kafol.

Na uvodnem koncertu četrtega Solokampa sta nastopila tudi  
pianistka Mateja Urbanč Hladnik in pozavnist Matjaž Kafol.  Foto: Anja Brus
Na uvodnem koncertu četrtega Solokampa sta nastopila tudi pianistka Mateja Urbanč Hladnik in pozavnist Matjaž Kafol.  Foto: Anja Brus

ŠTANJEL > Pesmi brez besed je naslov ene od skladb, ki je bila na sporedu uvodnega koncerta. “Vsaka pesem je imela neko karakteristiko. Sama sem izjemna ljubiteljica baročne in romantične glasbe, zato je bil takšen tudi izbor pesmi,” je po koncu koncerta povedala profesorica flavte Milena Lipovšek. Poleg tega pa je bila pozorna na težavnost - izbrala je skladbe, ki so jim udeleženke tečaja brez težav sledile. Letos je mentorica sedmim tečajnicam, starim od 14 do 23 let.

Letos bodo koncerte priredili tudi v Vipolžah, Senožečah in Kazljah, ne le v Štanjelu, kot prejšnja leta. Svoja nova znanja bodo prve predstavile flavtistke na petkovem komornem koncertu v Vipolžah (Vila Vipolže) in v soboto v cerkvi Sv. Danijela v Štanjelu.
V torek bodo v Senožečah v cerkvi Sv. Jerneja koncertirali profesorja harmonike in solopetja ter profesor Klaus B. Roth na orglah. Harmonikarje bo moč slišati 28. avgusta v Kazljah (na vrtu za Gostilno Na placu), solopevci pa bodo nastopili dan kasneje v štanjelski cerkvi. Vsi nastopi bodo ob 20. uri.

“Najbolj si želim, da bi dobili veselje in željo do igranja. To je najpomembnejše gonilo za kakršenkoli napredek. Naučiti tega ne morem, lahko pa jih do neke mere motiviram,” pove Lipovškova. Mlade tečajnice pa zatrjujejo, da imajo želje in motivacije za igranje že zdaj veliko. “Milena Lipovšek se mi zdi odlična profesorica, zato pričakujem, da bom od nje dobila veliko flavtističnega znanja,” je povedala 16-letna Polona, ki se je letos Solokampa udeležila prvič.

Matjaž Kafol, mladi pozavnist, ki se je kot tečajnik udeležil prvega Solokampa, je dejal, da si vabilo, naj na otvoritvenem koncertu zaigra kot gost, šteje v veliko čast. O mladem glasbeniku je Lipovškova še priznala: “Mogoče imam stereotipno prepričanje, da imajo pozavnisti bolj boren program, ampak res po krivici in iz čiste nevednosti. Ko pa sem zdaj poslušala, sem ugotovila, kakšne lepe skladbe igra in kako lepo igra. Tudi pozavna je pravzaprav zelo lep inštrument.”

Kafol dopušča možnost, da bi v prihodnosti po zaključku glasbenega izobraževanja tudi sam kdaj poučeval na Solokampu. O izbiri profesorjev pa je Helena Filipčič Gardina, producentka programa, povedala, da so bili z lansko izbiro zadovoljni vsi, profesorji in tečajniki, zato so jo letos brez težav ponovili. V naslednjem tednu se bodo tako predstavili še harmonikarji, ki jih bo učil profesor Klemen Leben, in solopevci pod mentorstvom profesorja Thomasa Heyera. ANJA BRUS


Najbolj brano