Pesem iz več kot 4500 grl

Že 48. revija Primorska poje bo v znamenju treh obletnic - letos mineva 70 let od priključitve Primorske matični domovini, 80 let od smrti skladatelja in zborovodje Lojzeta Bratuža (1902-1937) ter 130 let od rojstva skladatelja, zborovodje, glasbenega urednika in kritika Zorka Prelovca (1887-1939). Spomin na vse tri omenjene dogodke bo po besedah Monike Kontelj iz Zveze pevskih zborov Primorske odzvanjal tudi v programu letošnje revije.

Na letošnji reviji bo nastopilo kar osem zborov, ki so Primorski 
poje zvesti že od samega začetka - med njimi je tudi Moški 
pevski zbor Vasilij Mirk Prosek-Kontovel, ki letos praznuje 
130 let delovanja.
Na letošnji reviji bo nastopilo kar osem zborov, ki so Primorski poje zvesti že od samega začetka - med njimi je tudi Moški pevski zbor Vasilij Mirk Prosek-Kontovel, ki letos praznuje 130 let delovanja.  

PRIMORSKA > 48.Primorska poje se bo z glasovi več tisoč tisočih grl razlegala od Trbiža do Milj in od Trente do slovenske Istre. “Letos ponosno poje obletnici priključitve Primorske k matični domovini, poje zavedno v čast Lojzeta Bratuža, strumno, mehko in lirično, harmonično kot pojejo glasbene misli našega skladatelja Zorka Prelovca. Poje v opozorilo in vzgled današnjim vodjem slovenskega naroda, poje spodbudno, v tolažbo in bodrenje vseh, ki jih je čas potisnil v iskanje novega doma, poje s srcem in dušo, vsem, ki imajo vero, ki upajo in želijo boljše in pravičnejše in poje vrhunsko njej, svoji kulturi,” je tokratni reviji na pot zapisal predsednik Zveze pevskih zborov Primorske Anton Baloh.

Pevska revija, za katero na slovenski strani skrbita Zveza pevskih zborov Primorske in Javni sklad za kulturne dejavnosti, na Tržaškem Zveza slovenskih kulturnih društev in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst, na goriškem pa poteka pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete, je ena največjih in najbolj množičnih manifestacij ljubiteljske kulture v Sloveniji pa tudi v evropskem merilu. Letos bo od tega petka pa vse do 23. aprila, ko se bo že tradicionalno sklenila s koncertoma v Trenti in Zavarhu v Benečiji, Primorska poje postregla s koncerti v 32 krajih. 20 koncertov bo na Primorskem, ducat pa v zamejstvu. “Letos bo na reviji nastopilo 210 pevskih zborov in vokalnih skupin, kar pomeni približno 4500 pevcev in pevk,” pevsko revijo v številkah predstavi Monika Kontelj.

Prvi konec tedna 48. revije Primorska poje

V petek ob 20. uri bo Primorska poje zazvenela s treh koncev - z gradu Dobrovo, iz Kulturnega doma v Postojni in Marijinega doma v Trstu. V soboto se bo karavana primorskih zborov predstavila v Biljah (koncert v Domu krajanov Negovan Nemec se bo začel ob 18. uri), ob 20. uri bo koncert v cerkvi sv. Marije Magdalene v Bazovici, ob 19. uri pa v osnovni šoli v Podbrdu. V nedeljo se bodo glasovi Primorske poje razlegali v Kulturnem domu Gračišče (ob 17. uri), uro kasneje pa še v Kulturnem domu v Braniku.

Letos bodo štirje koncerti posvečeni sakralni glasbi, med stalnicami revije pa ostaja tudi koncert v Trbižu, kjer si Primorska poje že tradicionalno poda roke z revijo Koroška poje. Na Zvezi pevskih zborov Primorske so še posebej veseli, da bo na reviji nastopilo osem zborov, ki so reviji zvesti že od samega začetka, ter kar 14 novih zborov - od tega kar sedem ženskih - in osem novih zborovodij. “Revija se pomlajuje z novimi močmi, česar smo izjemno veseli. Prav tako z navdušenjem opažamo, da vedno več zborov na programe, s katerimi se predstavljajo na naši reviji, uvršča slovenske pesmi. Ljudske in umetne pesmi so tako ali tako že stalnica, vedno več pa je med zborovodji zanimanja tudi za novejše skladbe slovenskih avtorjev,” pojasnjuje Konteljeva. In dodaja, da Primorska poje raste - ne samo številčno, ampak tudi kakovostno. “Da gre res za praznik petja, govori tudi dejstvo, da se prav vsi sodelujoči zbori, tudi tisti, ki sicer ne osvajajo prvih mest na tekmovanjih, za koncerte v sklopu revije Primorska poje res potrudijo in se dobro pripravijo.”

Revijo tako kot vsako leto spremlja obsežna programska knjižica. Letos organizatorji poseben zapis namenjajo spominu na lani preminulega Rudija Šimaca (1935-2016), dolgoletnega predsednika Zveze pevskih zborov Primorske.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano