Oživela velika reggae družina

Reggae glasba in njene podzvrsti te dni v Tolminu združujejo ljudi vseh generacij predvsem iz Srednje Evrope, ki so se odločili del poletnih počitnic preživeti na štiridnevnem mednarodnem reggae festivalu Overjam. Prizorišče na Sotočju je najbolj polno ob večerih, ko so na sporedu koncerti, čez dan pa ne manjka aktivnosti na različnih koncih.

Energični  Gentleman iz Nemčije je s skupino The Evolution navdušil v sredo.
Energični Gentleman iz Nemčije je s skupino The Evolution navdušil v sredo. 

TOLMIN > Sprehod med šotori, po plaži ob Tolminki in Soči, med stojnicami s številnimi modnimi dodatki ter raznovrstno hrano, udeležba na delavnicah in obisk glasbenih koncertov dajo občutek, da se je na Sotočju ponovno zbrala velika reggae družina od vsepovsod. “Glasba je namreč tisti element, ki najbolj trdno povezuje ljudi. Zato čutim veliko odgovornost do svojih poslušalcev, da jim s svojimi besedili posredujem pravo sporočilo,” je poudaril nemški reggae glasbenik Gentleman, ki je bil v sredo v središču pozornosti obiskovalcev in novinarjev četrtega reggae festivala Overjam, in s tem potrdil glavno nit dogodka.

Sproščeno vzdušje, spokojnost in mir že vsa leta odlikujejo največji reggae festival v tem predelu Evrope. “Po tem, ko so festival Rototom Sunsplash iz bližine Vidma preselili v Španijo, je Overjam najbližji večdnevni reggae dogodek,” pove Mauro iz Modene, ki na festivalu z družino preživlja del dopusta. “Vsako leto smo obiskali Rototom, tudi ko še nismo imeli otrok, sedaj pa smo zvesti Overjamu in nikakor se ne moremo naužiti te pristne okoliške narave,” še doda.

Tokratni zadnji festival tega poletja na idiličnem sotočju Tolminke in Soče se od drugih tukajšnjih glasbenih druženj razlikuje po tem, da nudi pester program otroških popoldanskih delavnic, zato privabi številne mlade družine.

Tudi odrasli se lahko poleg kopanja udeležijo številnih športnih in ustvarjalnih krožkov. Marko iz Srbije obožuje ples: “Tu sem prvič in največ časa bom preživel

pod rdečim odrom, kjer bomo veliko plesali dancehall in se udeležili plesnih delavnic.”

Naklonjenost isti glasbeni zvrsti udeleženci ne dokazujejo le z rasta pričeskami, barvnimi oblačili, na katerih prevladujejo zelena, rumena in rdeča barva, in brezskrbnostjo, ampak tudi s poznavanjem besedil številnih nastopajočih. Predsinočnjim je tako štiri tisoč glava množica v en glas pela z italijansko zasedbo Mellow Mood ter z Gentlemanom, včeraj pa sta navdušila mlada britanska glasbenica Hollie Cook ter jamajški pevec Capleton.

Tudi danes in jutri bodo poleg nastopajočih iz Italije poslušalce zabavali še glasbeniki iz Velike Britanije ter z Jamajke. Drevi bo nastopil Max Romeo, jutri zvečer pa še General Levy ter Cham.

Zadnji festivalski dan pa ne bo minil brez slovenske reggae, dub in ska glasbe, saj bodo poslušalce pod glavnim odrom jutri od 19.00 dalje ogrevale domače zasedbe Raggalution, Red Five Point Star ter Bro.

Udeleženci festivala se ob popoldnevih tudi izobražujejo. Overjam University tudi letos namreč organizira predavanja na temo aktualnih vprašanj. Včeraj je debata tekla o pravicah istospolnih partnerjev doma in po svetu, danes pa o napredku in razvoju agrikulture do leta 2030. Jutri bo Gašper Petrač iz slovenskega konopljinega socialnega kluba predaval o uporabi konoplje v zdravstvu.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano