Otroške izštevanke od rocka do uspavanke

Če bi kdo še pred nekaj meseci zatrdil, da lahko izštevanka, kakršna je znamenita Enci benci, postane tudi imeniten rock komad, pravzaprav prava koncertna uspešnica, bi marsikdo bruhnil v smeh.

Živopisna in razigrana Katalena je ocvetličila  oder koprskega 
gledališča. Foto: Maja Pertič Gombač
Živopisna in razigrana Katalena je ocvetličila oder koprskega gledališča. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > A kdor je bil v soboto dopoldan na festivalu Pri svetilniku v Gledališču Koper priča glasbeni predstavi, ki spremlja zadnjo ploščo skupine Katalena, naslovljeno Enci benci Katalenci, se je lahko prepričal, da so člani zasedbe ustvarili prav to čarovnijo - deset izštevank iz znane knjižne zbirke so pretopili v najrazličnejše glasbene poetike in ustvarili ne le eno letošnjih najprepričljivejših domačih plošč, temveč jo v režiji Ivane Djilas uspešno preselili tudi na gledališke deske.

Šestčlansko zasedbo, s pevko Vesno Zornik in multiinstrumentalistom Boštjanom Gombačem med drugim v vlogah Jezikavška in Jezikavke iz udarne Cipcipilipipilonika ter gospoda in gospe iz istoimenske hudomušne pesmice, je scenografija, pod katero se podpisujejo Gregor Lorenci, Ivana Matuzović in Taeko Yoshida, preselila na travnik z ogromnimi cvetlicami, med katerimi pa najbolj zacvetijo prav pesmi - od rokerskih in vzneseno ritmičnih Andale bandale, Enci benci, Maček, Bam, bam, bam, nežnejših, a zasvajajoče melodičnih An ban, Bela lilija in Uspavanka do hipnotične, domala preteče Križ kraž.

Za marsikaterega otroka je bila predstava-koncert prvi stik s kakovostno “popularno” glasbo, z izvirno glasbeno ustvaralnostjo, ki sega onkraj znanih vzorcev - zato navdušuje vse, ki v sebi hranijo prostorček za igrivost. V sklopu koprskega festivala bo skupina za osnovnošolce nastopila še jutri, 28. novembra pa bo izštevala še na odru SNG Nova Gorica.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano