On v zlati, ona v srebrni kočiji

Goriški Pokrajinski muzej na grajskem griču prikazuje znamenito in tragično sarajevsko epizodo, v kateri sta se usodnega junija 1914 srečale poti avstrijskega nadvojvode Franca Ferdinanda in grofa Maria Atemmsa Svetokriškega, imenovanega po Svetem Križu v Vipavski dolini, ki je bil guverner Dalmacije, od konca prve svetovne vojne do smrti leta 1947 pa z družino živel v Gorici. Na ogled so fotografije prestolonaslednikovega prihoda v Sarajevo in žalostne vrnitve, ki jih je hranil grof Attems.

Grofova vnukinja Annibel Cunoldi Attems na razstavi originalnih fotografij v Pokrajinskem muzeju v Gorici. Foto: Klavdija Figelj
Grofova vnukinja Annibel Cunoldi Attems na razstavi originalnih fotografij v Pokrajinskem muzeju v Gorici. Foto: Klavdija Figelj

GORICA > Mario Attems Svetokriški (1862-1947) se je rodil v Trstu, obiskoval akademijo na Dunaju (tam je spoznal tudi nadvojvodo Franca Ferdinanda), delal v politično-upravnih službah v Trstu, na Dunaju, na Brionih, vodil glavarstva v Lienzu, v Mariboru, na Ptuju in v Pulju. Leta 1911 je bil imenovan za guvernerja Dalmacije in to obširno regijo vodil sedem let. Med službovanjem v Zadru je bil priljubljen in je odlično obvladal zapletene razmere po sarajevskem atentatu. Ob koncu prve svetovne vojne se je vrnil v Gorico, kjer je živel s soprogo Anno Kammel de Hardegger, s katero sta imela pet otrok.

Grof Attems je kot guverner Dalmacije imel nalogo prestolonaslednika Franca Ferdinanda spremljati na morski poti. V Trstu se je z njim in spremstvom tako vkrcal na bojno ladjo Viribus Unitis, ob izlivu Neretve jih je čakala ladja Dalmat, s katero so pripluli do Metkovića, potem pa so s posebnim vlakom nadaljevali pot do Sarajeva. Po atentatu je bil grof Attems odgovoren za prevoz posmrtnih ostankov prestolonaslednika in njegove soproge od Metkovića do Trsta; z vlakom je nato na svojo željo pospremil vse do Dunaja.

Razstava in spremljajoči katalog, ki so ga natisnili v treh jezikih (poleg italijanščine in nemščine tudi v slovenščini), sta nastala na osnovi obširne in še neobjavljene fotografske dokumentacije, ki je bila last grofa Maria Atttemsa Svetokriškega. Danes je arhiv v rokah vnukinje Annibel Cunoldi Attems, ki se starega očeta spominja le po pripovedovanju, saj je umrl pred njenim rojstvom. “O njem se je govorilo kot o plemenitem in odprtem človeku srednjeevropskega duha, ki si je prizadeval za reševanje konfliktov. Seveda je kot avstrijski guverner po sarajevskem atentatu preživljal težke čase, a za razliko od denimo sarajevskega guvernerja, je on bil pri ljudeh priljubljen,” o dedku pripoveduje Annibel.

V katalogu izvemo tudi, kako sta Ferdinand in Zofija potovala v Sarajevo; ona je z vlakom do Bosne potovala prek Budimpešte, prestolonaslednik pa prek Trsta in po morju. Srečala sta se šele na Ilidži pri Sarajevu. Na razstavi vidimo tako fotografije prihoda Franca Ferdinanda v Metković in Sarajevo pa tudi fotografije, ki prikazujejo prevoz trupel prestolonaslednika in soproge po atentatu z ladjo Dalmat in kasneje Viribus Unitis, žalni sprevod v Trstu (iz arhiva Sergia Chersovanija in Pokrajinskega muzeja), na katerem so Franca Ferdinanda peljali v zlati kočiji, soprogo pa v srebrni.

Objavljene so tudi fotografije dunajskega pogreba, ki je imel nekoliko grenak priokus, saj je bila prestolonaslednikova soproga, Čehinja Zofia von Chotek, veliko nižjega plemiškega rodu, zato nista bila pokopana v cesarski grobnici, ampak v grobnici na gradu v Artstettnu. Franc Ferdinand je želel, da počivata skupaj.

Razstava Sarajevo 1914 - iz zapuščine grofa Maria Attemsa Svetokriškega bo na ogled do konca januarja.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano