Ohranjajo bogato izročilo

Folklorno društvo Vipava je na velikonočni ponedeljek pripravilo praznični koncert in v družbi gostov obeležilo tudi svoj 20. jubilej. Društvo s svojim delom odkriva in raziskuje, kako so nekoč živeli, delali in se veselili na območju od Trente in Rezije do Istre. Ljudske običaje v besedi, pesmi in plesu oživlja in prenaša tudi na mlade.

Anton Goričan: “Vipavci niso imeli svojega plesa, 
izhajali so iz plesne tradicije Trsta in  Gorice, vse te 
plese pa so po svoje preoblikovali. Tako je nastal 
med drugim tudi  ples
Anton Goričan: “Vipavci niso imeli svojega plesa, izhajali so iz plesne tradicije Trsta in Gorice, vse te plese pa so po svoje preoblikovali. Tako je nastal med drugim tudi ples 'črve iz poda zbivat', ki se ga je plesalo prav v Podskali.” Foto: Robert Ferjančič

VIPAVA > Šest muzikantov in 12 parov plesalcev, najstarejša članica ima 81, najmlajša pa dobrih 40 let, trenutno sestavlja odraslo skupino Folklornega društva Vipava, ki je pred dobrimi dvajsetimi leti zaživelo v Vipavi.

Na začetku je bila ... Bela krajina

Začelo se je nekaj mesecev prej, ko so vipavski skavti poleti 1994, peš in z nahrbtniki, raziskovali Belo krajino. Med tamkajšnjimi vinogradi so srečali etnografinjo Judito Podgornik, po rodu Vipavko, ki jim je predstavila tamkajšnjo kulturno dediščino in med drugim poudarila pomen folklornega društva. Tako se je rodila zamisel, da bi morali tudi Vipavci obujati in ohranjati stare šege in navade. Konec leta so Mirjam Goričan, Marija Koren, Kristina Furlan, Nataša in Irena Nabergoj, Štefan Rehar, Ivo Prelc, Andrej Koren, Martin Furlan in Sašo Marc uradno ustanovili društvo. Tajnica je postala učiteljica Romana Prelc, umetniški vodja je bila Judita Podgornik, dokumentacijo in računovodstvo je vodila Lilijana Furlan, predsednik društva pa je postal oče dveh mladih plesalk, Anton Goričan. V svojo družbo so pritegnili harmonikarja Marka Fabčiča in Alekseja Rutarja. mladostna zagnanost je privabila nove člane. “Mentorica Judita Podgornik se je dolgih deset let vsak vikend vozila iz Novega mesta v Vipavo in zagotovo velja, da brez njenega požrtvovalnega dela v Vipavi folklore ne bi bilo. Vzgojila je številne dobre plesalce in tudi mentorje. Čez zimo so plesalci naštudirali nekaj plesov in koreografij in že v maju leta 1995 smo imeli prvi nastop. To je bilores posebno doživetje,” se spominja Anton Goričan.

Od mladinske k odrasli

Ob mladinski skupini, ki je postala steber Folklornega društva Vipava, so leta 1997 ustanovili otroško plesno skupino. Vodili so jo člani mladinske skupine. Leta 2001 so ustanovili še skupino odraslih plesalcev, ki jo je vodila Marija Čipič.

Ob jubileju si v društvu prizadevajo, da bi v svoje vrste znova pritegnili tudi mlade in z optimizmom zrejo naprej. Na prazničnem koncertu so namreč tokrat zaplesali učenci iz Vrhpolja.

“Društvo je v tem času štelo več kot 130 članov, delovali sta dve otroški skupini, močna mladinska skupina, odrasla plesna skupina, imeli smo skupino muzikantov in skupino ljudskih pevk z Gradišča nad Vipavo. Udeleževali smo se različnih prireditev in tekmovanj po celi Sloveniji in zamejstvu,” dodaja Goričan.

Leta 2004, ob deseti obletnici društva, se je mladinska skupina razšla, kmalu zatem so se razšle tudi otroške skupine. Ostala je starejša plesna skupina, ki deluje še danes. Prvo mentorico skupine Marijo Čipič je nasledila Silvana Bajc, za njo je skupino vodila Marjana Kalc, od leta 2011 pa je mentor folklore v Vipavi Tomaž Gantar. Plesalci so ob 15. obletnici društva praznični koncert obogatili s predstavitvijo vipavske noše z začetka 19. stoletja, sicer pa plesalci plešejo v oblačilih praznične vipavske noše z začetka 20. stoletja. Za veselo razpoloženje v skupini skrbijo Silvana in Dušan na harmoniki, Vida z violino, Pavle s kitaro, Emil s klarinetom in Stane na basu. Skupina raziskuje in obuja stare ljudske običaje v plesu in pesmi iz Goriške in Tržaške pokrajine, iz Istre, Notranjske, Posočja in Trente. Najbolj svež je splet iz zgornjega Posočja in Rezije, na letošnjem koncertu pa so prikazali še, kako so Vipavci nekoč plesali v Podskali. “Vipavci niso imeli svojega plesa, izhajali so iz plesne tradicije Trsta in Gorice, vse te plese pa so po svoje preoblikovali. Tako je nastal med drugim tudi ples 'črve iz poda zbivat', ki se ga je plesalo prav v Podskali,” dodaja Goričan.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano