Oglasili se bodo Istra, Italija, Indija, Izrael ...

Drevi ob 20.30 se bo na vrtu Pokrajinskega muzeja Koper s koncertoma hrvaške Veje in slovenskega Kontra Kvarteta pričel 15. festival Jeff. Njegov program ostaja osredotočen na “predstavitev glasbenih skupin, ki črpajo material iz jazz, etno in funky repertoarjev”, niti letos pa ne bodo manjkali izleti v druge žanre, poudarja organizator, Klub študentov občine Koper.

Veja iz Pazina istrsko ljudsko glasbo preoblači v moderne aranžmaje.
Veja iz Pazina istrsko ljudsko glasbo preoblači v moderne aranžmaje.  

KOPER > Niz štirih tradicionalnih sredinih večerov bo danes odprla etno skupina Veja iz Pazina, ki jo je pred desetimi leti ustanovil Goran Farkaš in ki istrsko ljudsko glasbo s pomočjo instrumentov z vseh koncev sveta preoblači v moderne aranžmaje. Sledil bo nastop akustičnega Kontra Kvarteta iz Maribora, ki izvaja tradicionalno judovsko glasbo - klezmer.

V prihodnjih treh tednih bo na Jeffu nastopila še pisana druščina drugih skupin z najrazličnejših koncev sveta. Naslednjo sredo bosta na muzejskem vrtu nastopila Noreia iz Slovenije in Tanino duo iz Argentine, 26. julija italijansko-slovenska zasedba Drom Pale Luma in Tzigan Gipsy Tango Trio iz Argentine, 2. avgusta pa slovenska skupina Artimija, ki se ji bosta pridružila indijska gosta Sabiha Khan in Vinayak Netke. Festival bo istega večera s prepletanjem arabske in balkanske glasbe ter jazza sklenila skupina Antara iz Izraela.

Tudi letos bo glasbenim večerom okus dajal Istrski kulinarični kotiček, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki zdrave hrane.

Jubilejno 15. edicijo festivala bo obogatila retrospektivna razstava fotografij, na katerih bodo prikazani nekateri od najsvetlejših trenutkov festivala v preteklih edicijah. V okviru posameznega večera bodo na ogled postavili še razstavo del izbranega mladega umetnika iz slovenske Istre: drevi se bo predstavil Rihard Lobenwein, naslednjo sredo Valentina Agostini Pregelj in Tim Bratuša, 26. julija Zarja Ražman, 2. avgusta pa Nives Markovič.

Spremljevalni program Jeff nel Circolo bo zvenel na vrtu lokala Circolo s podporo Italijanske skupnosti Santorio Santorio. To nedeljo bodo tam pripravili večer dokumentarnega filma o glasbi, teden zatem pa okroglo mizo o glasbi v dobi množičnih medijev. AG


Najbolj brano