Oglasila se je domnevna tretja žrtev Polanskega

Po tem, ko je junija danes 54-letna Samantha Geimer, ki jo je slavni poljski režiser Roman Polanski kot 13-letnico leta 1977 napil s šampanjcem in omamil s tabletkami ter jo nato posilil, prosila, da bi se pregon proti njemu končal, se je oglasila še ena ženska, ki naj bi jo danes 83-letni Polanski pred desetletji spolno nadlegoval.

Režiserja Romana Polanskega so tri ženske obtožile spolnega nadlegovanja v času, ko so bile še najstnice. Foto: Arhiv Pn
Režiserja Romana Polanskega so tri ženske obtožile spolnega nadlegovanja v času, ko so bile še najstnice. Foto: Arhiv Pn

LOS ANGELES > Ženska, imenovana zgolj Robin, je v torek na novinarski konferenci v Los Angelesu povedala, da jo je Roman Polanski leta 1973, ko ji je bilo 16 let, spolno nadlegoval. To je že tretja ženska, ki ga je obtožila takega ravnanja. Poleg znanega primera Samanthe Geimer se je leta 2010 oglasila tudi britanska igralka Charlotte Lewis, ki naj bi jo režiser prav tako 16-letno in s tem mladoletno spolno napadel v Parizu leta 1983, piše britanski BBC.

Tako Charlotte Lewis kot Robin zastopa odvetnica Gloria Allred. Dejstvo pa je, da Robin režiserja ne more tožiti, ker je njen primer zastaral. Lahko pa priča proti njemu v primeru Samanthe Geimer.

Prav slednja pa je v začetku junija sodniku dejala, da je režiser ni posilil, in izrekla željo, da Polanskega pustijo pri miru. Ne zaradi njega, ampak zaradi nje, ker želi svoje življenje nadaljevati v miru. Leta 1993 je namreč tudi sklenila poravnavo v tožbi s Polanskim za 500.000 dolarjev, nekaj pa je zaslužila s knjigo spominov Dekle: Življenje v senci Romana Polanskega.

Zagotovila je, da zanjo dogodek sploh ni bil tako travmatičen, kot si ljudje mislijo, in menila, da se ljudem po svetu dogajajo veliko hujše stvari. Tudi njen odvetnik Harland Braun je dejal, da je od vsega skupaj že zelo utrujena.

Robin je novinarjem povedala, da jo je razbesnela vest o tem, da bodo tožbo proti Polanskemu pometli pod preprogo, saj meni, da še vedno ni plačal za svoje dejanje. Dodala je, da je dan po tem, ko jo je kot mladoletnico Polanski spolno nadlegoval, to zaupala prijateljici. Ni pa želela z zgodbo v javnost, ker se je bala, da bo njen oče režiserju storil kaj takšnega, zaradi česar bi lahko na koncu pristal v zaporu do konca življenja.

Odvetniki Polanskega zadeve še niso komentirali. Polanski je po aretaciji zaradi primera Samanthe Geimer šest tednov preživel zaprt na psihiatričnem opazovanju in sam meni, da je s tem kazen odslužil. Od leta 1978 živi v izgnanstvu, ZDA pa že več desetletij terjajo njegovo izročitev.

STA


Najbolj brano