Odprto morje v Piranskem zalivu

“Bravo, Olga, bravo,” je vzklikala skupina domačinov in igralki Olgi Kacjan, ki se je odpravljala še na zadnjo etapo svojega plavanja, namenila topel in spodbujajoč aplavz. Na piranskem pomolu je v sredo pošteno pihal jugo in načrte ustvarjalcev gledališke predstave Odprto morje zasukal v malce drugačno smer.

Šest navtičnih milj dolgo plavalni happening Olge Kacjan bo del gledališke predstave Odprto morje  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Šest navtičnih milj dolgo plavalni happening Olge Kacjan bo del gledališke predstave Odprto morje  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > “Od plavanja nisem prav nič utrujena, veliko bolj me je izčrpala vsa logistika zadnjih dni,” je po zadnjem dejanju “happeninga” rekla Olga Kacjan. Šest navtičnih milj - od Punte do točke T5 -, kjer se stikajo slovenske teritorialne vode in odprto morje, je nameravala odplavati v eni sami etapi. A zadnjo besedo je imel veter. “Ko smo v ponedeljek videli, da se bo jugo v prihodnjih dneh samo še krepil, smo Olgi svetovali, naj razdaljo odplava v več etapah. Na odprtem morju so bili v torek več kot meter visoki valovi. Je bilo kar nevarno,” je pripovedoval Mario Druscovich. Član piranske ribiške družine Rodela je z Marjanom Maslom, kapitanom barke Mila Zarja, igralko spremljal na odprtem morju. S kamero pa ji je sledil Matjaž Mrak, ki je igralkino soočanje z valovi, - kot videoprojekcija bo vključena v predstavo Odprto morje -, snemal dva dni. Sam je beležil dogajanje nad vodo, igralca Maruša Geymayer Oblak in Ivan Peternelj pa sta snemala pod morsko gladino.

Olga Kacjan pravi, da jo občutek, ko stopi na “črto”, ki ločuje kopno do morja, vznemirja od vedno. Morje je zanjo nekaj najlepšega na svetu, oceanov pa se boji. Težko si predstavlja, da bi se “ugledališčenja” novele Starec in morje, ki jo je Ernest Hemingway napisal leta 1951 na Kubi, lotila kako drugače kot da - plava na odprto morje.

Lanskoletna dobitnica Borštnikovega prstana morje doživlja tudi kot prispodobo svobode. “Ko ohranjam vonj cvetočega rožmarina obrnjena proti morju, s pogledom daleč proti horizontu, se zavem kako močno hrepenim po svobodi, ki mi je bila tolikokrat odvzeta,” je med nastajanjem ideje o predstavi v beležko zapisala 62-igralka.

Piranskega zaliva, ki je že dobri dve desetletji jabolko mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, si za svojo “akcijo” ni izbrala naključno: “To ni vprašanje, ki bi bilo sto navtičnih milj od mene, nasprotno, zelo blizu mi je. Ena od mojih identitet je hrvaška, zato se me to desetletja nerešeno vprašanje močno dotika. Če se krhajo odnosi s sosedi, je popolnoma enako, ali je to na morju ali na kopnem: ko se s sosedom grdo gledaš, nisi nikoli miren in spokojen in se v lastni hiši počutiš slabo. Dogovor mi je vedno, tudi v tem primeru, ljubši kakor sodba.”

Gledališka predstava Odprto morje bo po besedah Kacjanove, ki jo je idejno zasnovala, kombinacija videoprojekcije in bralne uprizoritve, premiero pa v Slovenskem mladinskem gledališču načrtujejo v prvi polovici oktobra.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano