Odjeknila bo še ena eksplozija rocka

Drevi bo z odra v Taverni ponovno slišati trše glasbene ritme, saj se bo tam zgodil 4. Explosion of Rock, dogodek, ki priložnost daje mladim glasbenim skupinam. Na koncertu, ki postaja nekakšna stalnica ob slovesu od poletja, si bodo letos oder delili The Abluesment, Nina, Infamous Love, 8 Energy in posebni gostje Laurylin.

Lani sta se na Explosion of Rock predstavila tudi mlada Vid 
Kavrečič in Patrik Mrak.  Foto: Mirsad Grga Demirović
Lani sta se na Explosion of Rock predstavila tudi mlada Vid Kavrečič in Patrik Mrak.  Foto: Mirsad Grga Demirović

KOPER > “Otroci niso imeli kje igrati. Želeli smo jim dati večji oder, boljše ozvočenje in jim omogočiti večjo prepoznavnost,” zamisel za organizacijo Explosion of Rock pojasnjuje idejni vodja Uroš Bostič. “Pri oblikovanju programa prednost dajem skupinam, ki ustvarjajo avtorsko glasbo in se še niso imele možnosti pokazati.”

V preteklosti so oder denimo zasedli StillOut, Shock Rocket, Wicked, Nevermind, Teenagers, Wrong Generation, Sniz, Free The Mouse, med bolj izkušenimi gosti pa Sixtynine, Marty Favento in Q2O.

Zanimivo je, da se je v štirih letih izkazalo, da skupine, ki na programu veljajo za bolj prepoznavna imena in nastopijo zadnje, ne pritegnejo največ poslušalcev. Ti namreč z zanimanjem pridejo poslušat glasbene začetnike z voljo po igranju. Med njimi je po Bostičevih ocenah tretjina staršev in drugih sorodnikov, preostali dve tretjini pa si delijo mladostniki in odrasli. Vsako leto se na dogodku zbere več kot 500 ljudi, ob drugi ediciji pa je bila Taverna polna do zadnjega kotička.

Letos bo veliki oder prvič preizkusila skupina The Abluesment, ki jo sestavlja pet mladih fantov iz Istre, njihov zaščitni znak pa je blues s pridihom rock'n'rolla. Skupina Infamous Love je nastala šele pred nekaj meseci, fantje pa se lahko pohvalijo, da so v tem času nanizali že pet avtorskih skladb. Kot posebno doživetje organizatorji napovedujejo skupino Nina, ki pridno vadi od lanskega avgusta, energijo pa usmerja v ustvarjanje punk rocka.

Rosno mladi 8 Energy so nadobudneži, ki imajo tako radi rock, da večino časa namenjajo igranju. Kot posebni gosti bodo nastopili člani zasedbe Laurylin, ki so jih organizatorji kljub njihovi izkušenosti na program uvrstili, ker so tako posebni - rockovskih in metalskih ritmov se dekleta in fant lotevajo z igranjem na godala.

EVA BRANC


Najbolj brano